L’1 d’agost, la Coalició contra les Bombes de Dispersió celebra els efectes positius que ha tingut per a milers de persones l’entrada en vigor de la Convenció sobre Bombes de Dispersió, ara fa tres anys. Els membres de la coalició aprofiten també la jornada per fer una crida als Estats que encara no ho han fet perquè se sumin al Tractat.
L’impacte del Tractat
Des que la Convenció sobre Bombes de Dispersió va entrar en vigor l’1 d’agost de 2010, cap país membre del Tractat ha fet servir aquest tipus de munició. A més, s’han fet progressos molt significatius en termes de prevenció gràcies a la destrucció de centenars de milers de bombes de dispersió emmagatzemades, que contenien desenes de milions de submunicions. També s’ha avançat molt en la neteja de terres contaminades i en l’assistència a les víctimes.
“En tres anys, la Convenció sobre Bombes de Dispersió s’ha enfortit arribant als 112 Estats signataris i s’ha assolit un progrés crucial en consolidar un suport global per a la prohibició d’aquesta arma atroç que mata i mutila persones de forma indiscriminada. Però encara hi ha feina a fer. S’ha d’aconseguir que tots els Estats s’uneixin a la Convenció,” afirma la directora de la campanya internacional, Sarah Blakemore.
Temes pendents
Malgrat els avenços globals, en els darrers mesos les forces armades de Síria han fet servir bombes de dispersió. Una de les organitzacions membre de la CMC, la Human Rights Watch ha informat de més de 156 atacs amb bombes de dispersió en almenys 119 localitats de tot Síria entre l’octubre de 2012 i el març de 2013, amb un ús continuat que ha provocat l’increment del nombre de víctimes a la zona, inclosos infants i dones.
L’ús d’aquestes armes, produïdes fa dècades per la Unió Soviètica, a Síria, demostra la necessitat de que tots els països d’arreu del món destrueixin els seus estocs i renunciïn a aquestes armes per evitar-ne el seu ús futur i estigmatitzar la producció de bombes de dispersió. Cent tretze països han denunciat en els darrers mesos aquest ús de bombes de dispersió a Síria.
La campanya
Supervivents de bombes de dispersió i activistes de tot el món organitzen accions per a l’1 d’agost per demanar als Estats que avancin en l’eradicació d’aquestes armes. Algunes de les accions en països com Bòsnia, Cambodja, la República Democràtica del Congo i Corea del Sud serviran per reclamar als respectius governs que netegin les zones afectades, que signin i/o ratifiquin el tractat i que no produeixin més bombes de dispersió.
Aquestes accions tenen lloc un mes abans que se celebri la Quarta Trobada d’Estats Membre de la Convenció sobre Bombes de Dispersió. Entre el 9 i el 13 de setembre, la cimera aplegarà representants de més d’un centenar de països a Lusaka, Zàmbia.