– NOTA DE PREMSA –
Una autèntica crisi global
Si cada dia 1000 persones morissin a causa de la grip aviària la resposta seria immediata
La Fundació per la Pau i IANSA, presentem lInforme 2006 pel control de les armes
La proliferació global de les armes lleugeres representa una epidèmia, que hauria de ser abordada de la manera més ràpida i eficaç possible. Les armes lleugeres maten diàriament a 1000 persones i moltes més resulten greument ferides. Estem davant duna autèntica crisi que necessitat solucions de caràcter global.
Existeixen uns 640 milions darmes lleugeres en el món, o sigui, un arma per cada deu habitants en el planeta. Dos terceres parts daquestes es troben en mans de civils i, almenys, 1.249 empreses fabriquen anualment 8 milions de noves armes a 92 països. A més a més, es calcula que entre 10 i 14 mil milions de munició nova es posa al mercat cada any, la quantitat suficient per matar dos vegades a cada ésser humà.
Les armes circulen pels carrers de Londres, Manila o Johannesburg amb total impunitat. Així la proliferació i lús il·lícit de les armes lleugeres posen en perill la seguretat personal, minven el bon govern, contribueixen a la violació dels més elementals drets humans i fan augmentar la pobresa.
LONU va celebrar la seva primera reunió sobre aquest problema fa cinc anys. Daquella primera Conferència Internacional va sortir un Programa dAcció, PoA, que ara, en la 2a Conferència que és celebrarà a Nova York des del dia 26 de juny fins al 7 de juliol, haurà de ser revisat i millorat tal i com recull, L’informe 2006, lany per controlar la crisi de les armes que ha elaborat la xarxa internacional IANSA i que ha fet públic avui a Barcelona la Fundació per la Pau, en el marc de la Setmana Mundial d Acció contra les armes lleugeres.
Des de la Fundació per la Pau i la xarxa internacional IANSA pensem que ara és el moment per denunciar aquest comerç que està fora de control, que vulnera els drets humans i que impossibilita que les comunitats avancin i es desenvolupin en contextos de pau. Per tant, demanem als governs de tot el món que no malbaratin aquesta oportunitat, de ser així, haurem desperar cinc any més per posar solucions a aquesta veritable crisi global que és la proliferació de les armes lleugeres. Mentrestant, aquesta epidèmia shaurà cobrat la vida de 1,8 milions de persones.
La Xarxa Internacional dacció contra les armes lleugeres, IANSA, aplega a més de 700 organitzacions, en gairebé un centenar de països, que treballen pel control del comerç darmes i per al desenvolupament de polítiques que protegeixin a les persones de la violència armada.
A la Fundació per la Pau, una ONG catalana nascuda al 1983, treballem per un món en pau. Desenvolupant activitats d educació, sensibilització i mobilització per fer possible leradicació de la violència com forma de relació entre les persones i el pobles. La Fundació per la Pau és la representant a Catalunya de la xarxa IANSA.