Cinc ONG demanen al Govern central i als partits polítics que es comprometin a suspendre la venda d’armes a l’Aràbia Saudita i als Emirats Àrabs Units
- L’Estat espanyol va vendre armes a la coalició encapçalada per l’Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units per valor de més de 2.000 milions d’euros (20 euros per segon) desdel 2015 fins el juny del 2018
- Entre el 2016 i el novembre del 2018, cada 25 minuts va morir una persona al Iemen a causa del conflicte
Comunicado de prensa en castellano
Madrid. Amnistia Internacional, FundiPau, Greenpeace, Oxfam Intermón i SavetheChildren s’han unit avui per demanar al Govern central i als partits polítics que es presenten a les eleccions generals que, en els programes electorals, les agendes de govern i els pactes que s’aconsegueixin després de les eleccions generals, es comprometin a suspendre les exportacions d’armes a la coalició saudita que intervé al Iemen fins que no existeixi risc que es puguin usar per a cometre atrocitats.
En un acte organitzat aquest matí a Madrid, les cinc ONG han recordat que, segons l’ONU, el conflicte del Iemen és actualment la catàstrofe humanitària més greu, en la qual més del 80% de la població necessita ajuda humanitària per a sobreviure. Per mitjà de la col·locació d’un comptador al qual han anomenat “El Comptador de la Vergonya” han denunciat que, entre el 2015 i el juny del 2018, Espanya va autoritzar exportacions d’armes a la coalició saudita que intervé al Iemen per valor de 2.071 milions d’euros. És a dir, entre el 2016 i el novembre del 2018, en el mateix espai de temps en què moria una persona -cada 25 minuts- a causa del conflicte, Espanya autoritzava 30.000 euros en venda d’armes a la coalició saudita.
Durant l’acte han recordat que les exportacions a la coalició saudita són il·legals perquè violen la legislació espanyola i internacional i que Espanya corre el risc de ser còmplice de la comissió de crims de guerra.
Quatre anys de barbàrie i de dades que maten
Quan es compleixen quatre anys de bombardejos, atacs sobre la població civil, milers de morts, ferits, llars i vides destruïdes, les ONG assenyalen la necessitat d’aturar l’enviament d’armes a aquest conflicte perquè s’acabi el vessament de sang.
Segons les Nacions Unides, entre el març del 2015 i l’agost del 2018 va haver-hi més de 17.640 víctimes civils en el conflicte, tot i que apunten que és probable que la xifra real sigui molt més alta. Així, Armed Conflict Location and Event Data Project (ACLED) va registrar 60.223 morts de civils i combatents, sense tenir en compte les víctimes del còlera i de la fam, entre el gener del 2016 i finals de novembre del 2018.
Les ONG alerten que les dades del conflicte són demolidores: d’una població de 29 milions de persones, 24 milions, més del 80% dels habitants del Iemen, necessita ajuda per sobreviure i un de cada tres, fonamentalment dones, nenes i nens, estan a un pas de la fam. Més de 16 milions de persones no tenen accés a l’aigua potable i 15 milions no tenen accés a serveis sanitaris mínims ja que els hospitals estan tancant per falta de mitjans.
Segons Save the Children, al voltant de 85.000 menors de cinc anys podrien haver mort de fam o d’altres malalties des de l’inici del conflicte i almenys un de cada deu infants s’han vist obligats a abandonar les seves cases.
Amnistia Internacional ha documentat 41 atacs aeris de la coalició saudita que presumptament van violar el dret internacional humanitari, molts dels quals podrien constituir crims de guerra. Aquests atacs van causar 512 morts de civils i 433 persones civils en van resultar ferides.
Les ONG demanen més implicació de l’Estat espanyol per alleujar el sofriment de la població. Des de l’inici del conflicte fins avui, Espanya ha aportat 1,8 milions d’euros en ajuda al Iemen, és a dir, 0,01 cèntims per persona i any. Molt lluny dels 37 milions d’euros amb els quals hauria de contribuir segons els càlculs d’Oxfam basats en la renda de cada país. En comparació del valor de la venda d’armes, els fons de cooperació representen el 0,078%. Segons les Nacions Unides, de 50 països que contribueixen a la crisi del Iemen, Espanya ocupa el lloc 26, per sota de la mitjana.
El 2015 el Ministeri de Defensa espanyol va signar un contracte amb l’Aràbia Saudita per a vendre-li 400 bombes de precisió estatunidenques.Després del canvi de Govern, l’estiu passat, l’executiu va condemnar els assassinats perpetrats contra la població civil al Iemen en un atac de la coalició saudita contra un vehicle escolar a l’agost, que va causar la mort de més de 40 infants. Al setembre del 2018, el Govern actual va anunciar que cancel·laria la venda de les 400 bombes a l’Aràbia Saudita i que revisaria les vendes en tràmit. No obstant això,el Govern es va retractar de la seva decisió, al·legant la necessitat de “honrar un contracte” després de fortes pressiones saudites, malgrat els indicis creïbles que aquest tipus de bombes s’han utilitzat en la comissió de desenes de presumptes crims de guerra al Iemen. Les ONG van qualificar de decebedorel fet que el Govern es decantés pels interessos econòmics a costa del respecte als Drets Humans. La bona notícia és que el Govern ha assegurat en diferents fòrums que no ha venut res de nou als saudites ni ha signat nous contractes amb l’Aràbia Saudita, encara que no ha confirmat si ha revocat les llicències de les autoritzacions pendents del Govern anterior. No es podrà saber si és així fins que el Govern publiqui, en els pròxims mesos, l’informe anual d’exportacions del 2018 i rendeixi comptes davant el nou Congrés dels Diputats.
Notes per a editors:
- La mitjana d’autoritzacions d’exportació d’armes espanyoles a la coalició saudita entre el 2015 i el juny del 2018 és de 1.734.516,57 euros diaris, és a dir, 72.271,52 euros l’hora, 1.204,52 al minut i 20,07 euros per segon. Les organitzacions han instal·lat el #ContadorDeLaVergüenza per cridar l’atenció sobre aquestes terribles xifres.
- Entre el 2015 i el juny del 2018, Espanya va exportar armes a l’Aràbia Saudita per valor de 1.115 milionsd’euros i va autoritzar exportacions d’armes petites i lleugeres, municions, bombes, torpedes, coets i míssils, avions de transport i re-abastiment en vol, granades de morter i munició d’artilleria per valor de 1.248 milions d’euros. En el mateix període, Espanya va exportar armes a la Unió dels Emirats Àrabs per valor de més de 84 milions d’euros i va autoritzar exportacions d’armes lleugeres, bombes, municions, granades de morter i avions de transport militar a aquell país per valor de 342 milions d’euros.
- La coalició internacional que intervé al Iemen des del març del 2015 està formada per l’Aràbia Saudita, Bahrain, Egipte, la Unió dels Emirats Àrabs, Jordània, Kuwait i el Marroc. Qatar es va retirar de la coalició al juny de 2017 i el Marroc va anunciar la seva retirada al gener de 2019.
- Fins a finals de febrer del 2019, el Iemen Data Project va registrar 19.416 atacs aeris (un cada dues hores de mitjana), un terç dels quals va anar a un objectiu no militar com mercats, hospitals i escoles.
- A l’agost del 2018, el Consell de Drets Humans de l’ONU va denunciar que els bombardejos d’artilleria i els trets de franctiradors de les parts en conflicte han causat nombroses baixes civils al Iemen i que la coalició saudita ha causat la majoria de les víctimes civils en bombardejos a zones residencials, mercats, funerals, casaments, centres de detenció, vehicles i vaixells civils i fins i tot instal·lacions mèdiques. També va documentar altres violacions greus de drets humans i va recomanar a la comunitat internacional “Abstenir-se de subministrar armes que podrien ser utilitzades en el conflicte del Iemen”.
- Segons l’Informe final del Grup d’Experts sobre el Iemen presentat al Consell de Seguretat de l’ONU, al gener del 2019 s’han produït violacions generalitzades del dret internacional humanitari i del dret internacional dels drets humans per les diferents parts en conflicte, inclosos atacs aeris de la coalició, l’ús indiscriminat de municions explosives per les forces houthis, arrestos i detencions arbitràries, desaparicions forçades, maltractaments i tortura als detinguts en un clima d’impunitat.
- Diversos països, com els Països Baixos, Bèlgica, Grècia i Alemanya (que revisarà la seva decisió a finals de març), responent a la pressió de l’opinió pública, han suspès totalment o parcial les vendes d’armes a l’Aràbia Saudita, ala Unió dels Emirats Àrabs i a d’altres membres de la coalició. Arran de l’assassinat del periodista saudita JamalKhashoggi, diversos estats europeus van anunciar la suspensió de les transferències d’armes a l’Aràbia Saudita, com Noruega, Finlàndia i Dinamarca. Només un reduït nombre de països, com els Països Baixos, Noruega, Dinamarca, Finlàndia i Suïssa, han deixat de vendre i transferir armes a Aràbia Saudita, la Unió dels Emirats Àrabs i a d’altres membres de la coalició.