Davant els recents esdeveniments en països del Pròxim Orient i el Nord d’Àfrica, Amnistia Internacional, Intermón Oxfam, Fundació per la Pau i Greenpeace demanen mesures urgents al govern espanyol sobre les exportacions d’armes a aquests països.
Nota de premsa – 25 de febrer de 2011
La Coalició Armes Sota Control denuncia que l'Estat espanyol ha venut armes a països on s'estan produint greus violacions de drets humans
Davant els recents esdeveniments al Pròxim Orient i al nord d'Àfrica, les ONG demanen al govern espanyol mesures urgents sobre les exportacions d'armes a aquests països
Madrid/Barcelona.- Les organitzacions que formen part de la campanya Armes Sota Control –Amnistia Internacional, Intermón Oxfam, Fundació per la Pau i Greenpeace– fan avui una crida al Govern espanyol perquè prengui mesures urgents davant l’esclat de protestes multitudinàries contra els governs en diversos països del Pròxim Orient i del Nord d'Àfrica i les greus violacions de drets humans que s’hi estan produint.
És fonamental que, tenint en compte l’excessiva acumulació i ús d’una àmplia gamma d’armes convencionals per a cometre i facilitar greus violacions de drets humans en la zona, s’apliqui íntegrament l’article 8 de la Llei 53/2007 de Comerç d'Armes.
Les organitzacions donen la benvinguda a la informació, apareguda a la premsa, de que s’ha ordenat l’obertura d’un expedient per a revocar les llicències vigents de material militar a Líbia en aplicació de la legislació vigent. Es tracta d’una decisió que, si es confirma, seria molt positiva i estableix un precedent molt important.
No obstant això, l’Estat espanyol també exporta armes a d’altres països de la zona, alguns implicats ara en greus violacions dels drets humans de les persones que estan exigint un canvi. Per això, pel que fa a la resta del Nord d’Àfrica i del Orient Pròxim, les organitzacions insten el Govern espanyol a dur a terme una revisió, cas per cas, de totes les transferències i exportacions, tant de llicencies ja autoritzades com d’aquelles que es trobin en procés d’autorització.
Cal que s’asseguri que, en cap circumstància, es facilitaran més armes, municions, materials relacionats, peces ni suport tècnic, on existeixi un risc important de que puguin ser usades per cometre o facilitar més violacions greus dels drets humans.
“Si existeix aquest risc, s’han de denegar les sol·licituds d’autorització per exportar material de defensa o de doble ús, i s’han de revocar o suspendre aquelles que ja estiguin autoritzades”, assenyala Esteban Beltrán, d'Amnistia Internacional.
L'informe corresponent al primer semestre de 2010 ha estat elaborat per l'Institut d'Estudis sobre Conflictes i Acció Humanitària (IECAH) per a les organitzacions de la campanya Armes Sota Control, utilitzant com a base les estadístiques oficials del Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç. En el document es destaca que les exportacions de material de defensa realitzades per l’Estat espanyol durant aquest període van ascendir a 730,4 milions d’euros, un 77% més que les realitzades en el mateix període un any anterior. A més, les operacions d’exportació autoritzades en el mateix període es van elevar a 1.558,9 milions d’euros.
Si al material de defensa se li suma el de doble ús i “altre material”, durant el primer semestre de 2010 les exportacions autoritzades van superar els 1.600 milions d’euros (33,3% més que en mateix període de l’any anterior), i les operacions efectivament realitzades van superar els 800 milions d’euros (83,19% més que en el mateix període de 2009).
Exportacions del 2010 al Nord d'Àfrica i al Pròxim Orient
Destaca Aràbia Saudita, que va rebre material de defensa per valor de 1,5 milions d’euros en el primer semestre de 2010 (1,3 milions en la categoria 6, vehicles terrestres, i la resta en aeronaus). Per altra banda, es comptabilitzen també altres operacions autoritzades en la categoria de vehicles terrestres per un total de 4,2 milions d’euros. Algèria va rebre material per 528.068 euros (categoria d’aeronaus) i Egipte per valor de 464.669 euros en la categoria 4 (bombes, torpedes, coets i míssils) i 10 (aeronaus).
Per la seva banda, el Marroc va ser el destinatari de material de defensa per valor d’1,1 milions d’euros (aeronaus). Líbia ho va ser per un valor de 6,9 milions d'euros (en aeronaus i equips de formació d’imatge, i per al mateix país hi havia autoritzada una quantitat de 7.875.975 euros). Tunísia va rebre material per valor de 778.408 euros (bombes, torpedes, coets i míssils) i es van autoritzar exportacions pel mateix valor.
“Les pautes que aquí es mostren i les destinacions de les armes espanyoles són molt preocupants, per això estem reclamant mesures urgents”, afirma Irene Milleiro, d’Intermón Oxfam.
En el cas d'Israel, les exportacions realitzades durant el període analitzat ascendeixen a només 22.200 euros, gairebé la totalitat en la categoria 15, equips de formació d’imatge i contramesures. “Però aquí, igual que en casos ja esmentats, el més preocupant és el fet que les operacions autoritzades ascendeixen a 5,6 milions d’euros, dels quals, 3 milions en vehicles terrestres i 2,6 milions en la categoria 10, aeronaus”, assenyala Jordi Armadans, de la Fundació per la Pau.
Finalment, El Líban encara que només va rebre material policial i armes de caça i tir esportiu xifrades en 438.870 euros, segueix sent un país sota un embargament internacional decretat per l'ONU.
Altres destinacions preocupants
Les dades del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme confirmen les estadístiques de l'Agència Tributària que va analitzar la coalició Armes Sota Control el passat desembre. Així, segons aquestes noves xifres, continuen preocupant una sèrie de destinacions durant el primer semestre de 2010. Entre elles, Colòmbia que va rebre material de defensa per valor de 1,18 milions d’euros.
Els Estats Units també van rebre material de defensa de l’Estat espanyol. En aquest cas, per valor de 49,9 milions d’euros. A més, el valor de les exportacions autoritzades va ascendir a 68,9 milions d’euros, repartits entre les categories 1, armes curtes; 3, municions, dispositius i components; 4 bombes, torpedes, coets i míssils, i 10, aeronaus. “És inquietant comprovar que gairebé un 63% de les vendes realitzades van tenir com a destinataris empreses privades. L’absència de regulació efectiva sobre la participació d’aquestes companyies en conflictes i la coneguda permissivitat en el tràfic d’armes dins del territori nord-americà són factors suficients per a reconsiderar aquesta pràctica”, afirma Mirin Gutiérrez, de Greenpeace.
El Pakistan, per la seva banda, va rebre aeronaus per un valor de 123.000 euros. A més, es van autoritzar exportacions per valor de 76,8 milions d’euros. De la mateixa manera, Tailàndia va rebre aeronaus per un import de 326.000 euros.
Conclusió de l'informe
Entre les destinacions de les exportacions espanyoles hi segueixen figurant països que les organitzacions consideren preocupants, ja sigui perquè s’hi cometen greus violacions dels drets humans, existeixen conflictes armats o hi ha un risc de desviament a països veïns i, per tant, no s’hauria de permetre l’exportació, com indica l’article 8 de la Llei.
Tot i que des de l’aprovació de la Llei s’han fet avenços en transparència, els passos segueixen sense ser suficients. Així, en el seu últim informe del desembre, les organitzacions van avançar les dades d’exportacions del primer semestre de 2010 basant-se en les estadístiques duaneres elaborades per l'Agència Estatal d'Administració Tributària. Les dades de l'Agència Tributària no coincideixen en la seva totalitat amb les que ara proporciona el Ministeri d'Indústria. En concret, existeixen discrepàncies en les xifres d’exportacions, que en el citat informe eren més elevades.
Notes per als editors
Encara que les dades que avui es presenten corresponen al primer semestre de 2010 i, per tant, són els més recents, hi ha precedents d’anys anteriors que involucren a aquests mateixos països i a altres del Nord d'Àfrica i i del Pròxim Orient i que subratllen encara més la necessitat d’extremar les precaucions.
L'any 2008, Bahrain va ser el destinatari d’exportacions de material de defensa per 15,9 milions d’euros (en la categoria 4, bombes, torpedes, coets i míssils), mentre es van autoritzar 13,6 milions en la mateixa categoria. Per la seva banda, es van autoritzar exportacions a Jordània per 4,5 milions en la categoria 10 (aeronaus) i es van realitzar per valor de 860.000 euros. El 2009 aquest país va rebre 707.000 d’euros en la categoria 10 (aeronaus) i es van autoritzar 199.000 euros en la categoria 4 (bombes, torpedes, coets i míssils).
Líbia va rebre el 2008 un import de 3,8 milions d’euros en la categoria 4 (bombes, torpedes, coets i míssils). El 2009 va ser el segon principal destinatari de material de doble ús, amb 12,7 milions d’euros (tres radars per a navegació i control del tràfic aeri, recanvis per a manteniment i substàncies químiques).
Algèria va rebre el 2008 exportacions en la categoria d’equips de formació d’imatge o contramesures, per gairebé 700.000 euros.
El 2009, es van realitzar vendes per valor de 499.000 euros a Síria en la categoria 3 (equips electrònics).
Aràbia Saudita va rebre el 2009 productes espanyols de material de defensa i de doble ús per valor de gairebé 5 milions d’euros, especialment en munició i avions de combat. El 2008 es van autoritzar exportacions per 6,4 milions d’euros en productes com municions, dispositius i components.
El 2008, es van realitzar exportacions a Egipte per valor de més d’1,3 milions d’euros en productes de categoria 3 (municions, dispositius i components) i 4 (bombes, torpedes, coets i míssils). Addicionalment es van autoritzar exportacions de 200.000 euros.
En 2009 l’Estat Espanyol va exportar al Marroc més de 30 milions d’euros, dels quals 28 milions en vehicles terrestres i 1,7 milions en aeronaus. A més, es van autoritzar 50 milions més en aeronaus. Això se suma a les xifres del 2008, quan les exportacions realitzades van sumar 113,9 milions d’euros, en les categories 4 i 6 (vehicles terrestres).
Per a més informació sobre les exportacions 2010 vegeu l’informe "Exportaciones españolas de material de defensa y doble uso, primer semestre de 2010. Datos oficiales del Ministerio de Industria, Turismo y Comercio ".