Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
25/10/2018

Armes Sota Control lamenta que no s’aturi la venda d’armes a l’Aràbia Saudita

Foto de Guillermo Sanz

Després de la compareixença del president Pedro Sánchez al Congrés sobre la venda d’armes a l’Aràbia Saudita

Decepció: el President es decanta pels interessos econòmics a costa del respecte als Drets Humans en la seva política de venda d’armes a l’ Aràbia Saudita

  • L’anunci positiu és que Espanya no ha venut res nou. Però no ha aclarit què faran amb totes les llicències pendents del govern de Rajoy
  • L’enviament de les 400 bombes de precisió viola de forma flagrant el Tractat sobre Comerç d’Armes, contràriament al que va afirmar la portaveu del PSOE

És summament decebedor que, en la seva compareixença, Pedro Sánchez no hagi anunciat la suspensió de la venda d’armes a l’Aràbia Saudita que es puguin usar en el conflicte del Iemen, tal com li han reclamat diversos grups parlamentaris.

El President no s’ha pronunciat sobre si  promourà de forma proactiva una possible posició comuna europea de cessament de la venda d’armes a l’Aràbia Saudita, reclamada per diversos grups parlamentaris. El Grup de Treball sobre Armes Convencionals del Consell Europeu es reuneix el 13 de novembre a Brussel·les i és una llàstima que l’Executiu no hagi anunciat quina postura adoptarà en aquesta reunió.

Sánchez ha dit que no queda cap contracte pendent, però queden llicències aprovades pel Govern de Rajoy. Les ONG demanem al President Sánchez que digui públicament si  revocarà les autoritzacions concedides pel Govern anterior del PP des de març de 2015, quan va començar el conflicte al Iemen, fins a 2017. Actualment, aquesta és la pitjor catàstrofe humanitària i està a un pas de ser la major crisi de fam dels últims cent anys.

La “seguretat jurídica” dels contractes no és obstacle perquè es revoqui la seva autorització si aquestes són il·legals i quan es produeixin circumstàncies sobrevingudes, com les desenes de crims de guerra alIemen àmpliament documentats per les Nacions Unides.

Pedro Sánchez ha declarat que “aquest govern no ha venut res nou”, però no ha aclarit què farà si es plantegen noves sol·licituds d’exportació. Atès que les actes de la JIMMDDU són secretes, no es podrà saber si finalment s’autoritzen més llicències a l’Aràbia Saudita fins que el Govern publiqui el proper informe sobre venda d’armes.

El més preocupant de la compareixença ha estat sentir a la portaveu del grup parlamentari socialista, Adriana Llastra, declarar que  el Govern no va trobar motius per cancel·lar l’enviament de 400 bombes de precisió a l’Aràbia Saudita d’acord amb el Tractat sobre Comerç d’Armes. Amb aquesta decisió, el Govern de Sánchez corre el risc de ser còmplice de la comissió de crims de guerra a Iemen ja que viola de forma flagrant l’article 6 del Tractat sobre Comerç d’Armes que prohibeix la transferència d’armes quan un Govern sap que les armes podrien usar-se per cometre crims de guerra. Diversos informes d’Amnistia Internacional, Human Rights Watch, organitzacions iemenites de drets humans com Mwatana i la pròpia ONU han documentat l’ús d’aquest tipus de bombes de precisió en la comissió de desenes de presumptes crims de guerra.

Un anunci del President Sánchez, l’elaboració d’un protocol de verificació exposat de les exportacions d’armes, similar al d’EUA, Suïssa i Alemanya, és molt positiu a mitjà i llarg termini, però insuficient pel seu nul impacte immediat davant la major catàstrofe humanitària mundial. Aquesta mesura suposa una modificació del Reglament de la Llei 53/2007 i no entrarà en vigor fins a ben entrat el 2019.

Representants de la campanya Armes Sota Control (Amnistia Internacional, Fundipau, Greenpeace i Oxfam Intermón) s’han concentrat aquest matí davant del Congrés dels Diputats coincidint amb la compareixença del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez sobre la venda d’armes a l’Aràbia Saudita.

Peticions de les ONG al president del Govern Pedro Sánchez en aquesta Carta abierta Presidente Pedro Sánchez

Armes Sota Control

Amnistia Internacional, FundiPau, Oxfam Intermón i Greenpeace són les quatre ONG que impulsen la campanya Armes Sota Control a Espanya des de fa més de deu anys. Treballen en aliança per denunciar el risc que s’autoritzin exportacions d’armes a països en conflicte o que violen els drets humans i s’encarreguen de donar seguiment al desenvolupament de la llei i a la seva aplicació perquè suposi un veritable avanç en matèria de control i transparència.