Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
03/06/2013

Avui s’inicia la signatura del Tractat sobre Comerç d’Armes en una cerimònia històrica

L’Estat espanyol estarà entre els primers signants a la seu de les Nacions Unides 

Dilluns, 3 de juny de 2013. El Ministre d’Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, serà l’encarregat de firmar avui en nom del Govern espanyol el Tractat sobre Comerç d’Armes a la seu de les Nacions Unides a Nova York.  

Al ser un dels primers països a signar el Tractat, l’Estat espanyol envia un missatge clar: que la venda d’armes a governs que provoquin el sofriment de la seva població, atiant rebel·lions, guerres civils o conflictes, ja no és acceptable i s’hi ha de posar fi. 

Jordi Armadans, director de FundiPau (Fundació per la Pau), i membre de la campanya Armes Sota Control, afirma que “la jornada d’avui és històrica per l’important pas endavant que està donant la comunitat internacional en el control del comerç de les armes. Un control que permetrà salvar moltes vides.”  

Dissenyat per reduir l’efecte devastador de la violència armada, (que actualment s’emporta més de 520.000 vides a l’any a tot el món), el Tractat sobre Comerç d’Armes és la primera llei internacional de la història que converteix en il·legal l’autorització per part d’un Estat de transferències d’armes allà on hi hagi un alt risc de què s’utilitzin per cometre violacions dels drets humans o crims contra la humanitat. 

Amb la signatura del Tractat, l’Estat espanyol se suma avui a molts dels principals exportadors d’armes, inclosos el Regne Unit, Alemanya i França, juntament amb exportadors emergents com el Brasil, Mèxic i Sud-àfrica. També  s’espera la firma del govern dels Estats Units en el curs d’aquest any. 

El 2 d’abril de 2013, Espanya va ser un dels 154 Estats que van votar a favor del Tractat a l’Assemblea General de l’ONU. El Tractat entrarà en vigor 90 dies després de que el 50è Estat signatari hagi finalitzat el procés de ratificació. La coalició Armes Sota Control insta els Estats a què donin prioritat a la firma i a la ratificació el més aviat possible. 

“Una vegada signat el Tractat, demanem al Govern espanyol que agilitzi els passos per a la seva ratificació i permeti així que el text entri en vigor al més aviat possible per garantir la seva aplicació”, afegeix Jordi Armadans. 

Al firmar el Tractat de Comerç d’Armes, els Estats es comprometen a:

  • Regular adequadament totes les transferències d’armes convencionals, municions o peces i components.
  • Avaluar de manera integral si la transferència contribueix a soscavar o en efecte soscava la pau i la seguretat, o facilita la comissió de greus violacions de les normes internacionals de drets humans i del dret internacional humanitari, o serveixi per realitzar actes de terrorisme, crim organitzat, violència de gènere o violència contra les dones i els nens. 
  • Tenir en compte el risc de que les armes puguin ser redirigies des del destinatari original a un altre usuari, el que es coneix com a “desviació”.
  • Prohibir l’exportació d’armes convencionals, municions o parts i components en cas que es confirmi algun dels dos punts anteriors.  
  • Presentar informes anuals sobre les seves transferències internacionals i activitats d’aplicació a nivell nacional als altres Estats part, a fi de millorar la transparència en el comerç mundial d’armes.