(Vientiane, 12 de novembre de 2010) – Els Governs reunits a Laos entre el 9 i el 12 de novembre, han acceptat avui un pla d’acció de 66 punts per convertir les obligacions legals del Tractat de bombes de dispersió en accions concretes. La Declaració de Vientiane i el Pla d'Acció emesos en la Primera Trobada d’Estats Part de la Convenció sobre Bombes de Dispersió han establert noves normes, sense precedents, per les quals es jutjaran les accions dels governs. Així ho ha fet públic la Coalició sobre Bombes de Dispersió (CMC) a l’acabar la reunió que s’ha celebrat a Laos, un país fortament contaminat per aquest tipus de bombes.
La Declaració de Vientiane diu que la Convenció “posa una nova norma a partir de la qual els estats seran jutjats. Estem convençuts que el gran canvi de parer dels governs d’arreu del món respecte a aquesta arma continuarà”. Els governs han acceptat que la Segona Trobada sigui al Líban el setembre de 2011, un altre país seriosament afectat per bombes de dispersió.
“Aquest pla d’acció marca un canvi notable respecte com les bombes de dispersió són percebudes i tractades per tots els governs”, assegura Thomas Nash, el coordinador de la CMC. “Primer, el Tractat de Bombes de Dispersió posava les obligacions legals més estrictes que s’havien posat mai per assistir les víctimes, i ara tenim un pla d’acció que obliga els governs a convertir el llenguatge legal en accions en uns terminis ràpids i amb pressupostos clars. Això és exactament el que ha estat esperant la gent que viu en àrees contaminades”.
El Pla d'Acció de Vientiane reconeix clarament que no s’ha fet prou per evitar accidents, netejar els terrenys contaminats i ajudar les víctimes. El pla de 66 punts es compromet a “implementar plenament totes les obligacions de la Convenció”. A més a més, accelera els terminis i estableix els pressupostos i objectius perquè siguin possibles:
Destrucció d’estocs: el tractat obliga els estats membres a destruir els estocs en vuit anys. Ara, disposen d’un any per establir un calendari i un pressupost per començar la destrucció.
Neteja i educació en riscos: El tractat obliga els estats membres a netejar les àrees contaminades en un termini de 10 anys. Ara, tenen un any per identificar totes les àrees contaminades, desenvolupar un pla i començar la neteja. També es prioritza l’educació en riscos.
Ajuda a les víctimes: El tractat obliga els estats membres a proporcionar un nivell d’ajuda i assistència sense precedents a les víctimes de les bombes de dispersió. Ara, els estats contaminats han acceptat designar un punt focal per l’ajuda a les víctimes en un termini de sis mesos.
Ajuda internacional: El tractat obliga els estats en posició de fer-ho a proporcionar ajuda a països afectats per netejar àrees contaminades i ajudar les víctimes. Els països afectats han acceptat invertir més esforços en neteja i ajuda a les víctimes el 2011 i els països donants també han acceptat respondre les peticions fetes pels estats afectats ja el 2011.
Informar: Els estats s’han compromès a recollir totes les dades necessàries de víctimes i ferits.
Un total de 121 governs han assistit a la reunió de quatre dies, incloent-hi 34 països no signataris, un signe molt positiu que denota el seu compromís futur de cara al tractat. Molts països han enviat delegacions d’alt nivell i també hi va assistir Asha-Rose Migiro, Secretària Diputada General de les Nacions Unides. El Tractat compta amb 108 signataris i 46 estats membre.
Després de Laos, els activistes continuaran instant tots els països que no ho hagin fet a sumar-se al Tractat.