6 i 9 d’agost, 64è aniversari del llançament de les bombes atòmiques sobre Hiroshima i Nagasaki
Cada any, entre els dies 6 i 9 d’agost, diverses organitzacions d’arreu del món recorden el llançament de les bombes atòmiques, el 1945, per part dels Estats Units, sobre les ciutats japoneses d’Hiroshima i Nagasaki. L’objectiu d’aquesta commemoració és sensibilitzar sobre el greu perill que suposen per a la humanitat les armes nuclears i sobre la necessitat d’avançar cap a la seva eradicació.
En aquesta plana us detallem algunes declaracions i propostes d’organitzacions que treballen per l’abolició de les armes nuclears.
Abolition 2000, la Xarxa Global per a l’Eliminació de les Armes Nuclears, remarca la necessitat d’un major compromís dels governs per abolir definitivament aquestes armes. Per aquest motiu, demana als ciutadans i ciutadanes que enviïn una carta als Presidents nord-americà, Barack Obama i rus, Dmitry Medvedev, demanant-los que iniciïn el procés que doni validesa al seu compromís de l’1 d’abril del 2009 de treballar plegats per un món lliure d’armes nuclears. Aquí podreu enviar la carta als Presidents Obama i Medvedev.
L’organització United For Peace and Justice, per recordar el 64 aniversari del llançament de les bombes atòmiques, ha declarat l’agost de 2009 “Mes per a un futur lliure d’armes nuclears”. Durant tot el mes proposa du a terme activitats per sensibilitzar sobre l’amenaça que suposen les armes nuclears. L’organització considera que la crida feta pel President Obama en favor d’un món lliure d’armes nuclears i la millora de les relacions dels EUA i Rússia –que junts tenen el 95% de les armes nuclears del món– és una molt bona oportunitat que cal aprofitar.
L’international Peace Bureau, del qual és membre la Fundació per la Pau, publica avui, coincidint amb d’efemèrides d’Hiroshima un llibre sobre els costos nuclears: “Nuclear Weapons: at what cost?”. El llibre posa en evidència com les armes nuclears no només són una amenaça de destrucció massiva sinó que també provoquen altres enormes costos. A part dels terrible danys causats per l’explosió, el foc i la radioactivitat del seu ús en conflictes, aquestes armes representen uns costos financers, morals i polítics enormes en els estats i països que en tenen. Només els EUA gasten anualment un 50.000 milions de dòlars en el seu arsenal nuclear i la quantitat global anual està al voltant del 90.000 milions. En un moment de crisi econòmica, quan la comunitat internacional està lluitant també per trobar solucions que donin resposta als reptes climàtics i de reducció de recursos energètics, el llibre qüestiona que invertir en armes nuclears sigui fer un bon ús dels diners públics.
Per la seva banda, el Secretari General de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, ha escrit un article d’opinió a The Guardian que podeu llegir íntegrament en anglès aquí.
Us n’oferim un breu extracte en català:
“El meu pla per aturar la bomba”
El món es troba en un moment decisiu – el desarmament nuclear ha tornat a l’agenda global. Hem d’agafar aquesta oportunitat per garantir el nostre futur. Finalment, urgeixo progressos en l’eliminació d’altres armes de destrucció massiva i la limitació de míssils, armes espacials i armes convencionals – tots ells necessaris per un món lliure d’armes nuclears. El desarmament ha d’anticipar els perills emergents d’altres armes.