Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
18/03/2013

Comença la Conferència final pel Tractat sobre Comerç d’Armes

Del 18 al 28 de març, les Nacions Unides acullen les negociacions que podrien acabar amb un acord històric

 

Les organitzacions de la campanya Armes sota Control, entre elles FundiPau, participaran activament en la conferència perquè s’aprovi un tractat sòlid i vinculant que salvi vides. Es calcula que des del juliol de l’any passat, quan les negociacions de la darrera conferència diplomàtica pel Tractat van fracassar, han mort més de 325.000 persones a causa de la violència armada.

Seguiu el dia a dia de la Conferència a la web del TCA

Web de la Campanya Armes sota Control

 

Nota de premsa d’Armes sota Control – 18 de març de 2013

Ha arribat l’hora que els governs facin història i aprovin un Tractat sobre Comerç d’Armes

Nova York. Els governs de més de 190 estats tenen una segona oportunitat de fer història aquest mes de març si aproven el primer Tractat sobre Comerç d’Armes de la història. Els diplomàtics inicien avui a Nova York dues setmanes de negociacions a les Nacions Unides per aprovar un Tractat sobre Comerç d’Armes que ha de controlar les transaccions internacionals d’armes i munició. 

La coalició Armes sota Control demana als diplomàtics que utilitzin el temps de negociació de forma efectiva per tancar les grans llacunes que hi ha en l’esborrany actual, i que aprovin un tractat que realment salvi vides. 

El juliol de 2012, els estats membre van ser incapaços d’arribar a un acord després que un seguit de països, inclosos els Estats Units i Rússia, van demanar més temps en les últimes hores de les negociacions. Des del juliol hi ha hagut indicis de que alguns d’aquests grans exportadors aquesta vegada estarien més oberts a acceptar un tractat. 

“Aquesta setmana a Nova York serà un ‘temps de crisi’. Cal que les negociacions es duguin a terme correctament perquè acabin en un tractat robust. El món no pot esperar més per posar el comerç d’armes sota control. Massa règims mancats d’escrúpols, militars, comerciants d’armes i criminals tenen fàcil accés a armes perilloses. Massa civils innocents, inclosos professors, metges o infants moren com a resultat de l’actual situació. Ara és el moment de posar-hi fi i acordar normes clares i robustes que posaran el comerç de M16, AK47, helicòpters d’atac i incomptable munició sota control,” afirmen els membres d’Armes sota Control. 

“Veure nois joves portant AK-47, i noies joves amb els seus bebès en una mà i una arma en l’altra va ser una visió aterridora, com si fos una pel·lícula de Hollywood, però per mi va ser un recordatori dolorós del que jo hauria pogut arribar a ser” afirma l’actor nominat a l’Oscar Djimon Hounsou, que dóna suport a la campanya. “Però és evident que la gent del Sudan del Sud vol la pau tant amb els seus germans del nord com dins les seves pròpies fronteres.” 

“No solucionarà tots els problemes, però un tractat d’armes robust que inclogui armes i municions no és un tema que puguem qüestionar. Es una qüestió sobre la que hem d’actuar, avui”, afegeix Hounsou.

La coalició Armes sota Control afirma que l’esborrany del juliol de 2012 conté molts dels elements bàsics que es necessiten per regular millor el comerç mundial d’armes. Però reconeix també que el text conté algues debilitats que amenacen de minar l’efectivitat global del tractat i que contribueix molt poc a incrementar la responsabilitat i a moderar el comerç global d’armes. 

La principal preocupació de les ONG és que la munició, un comerç mortal valorat en més de 4.000 milions de dòlars anuals, es cobreix amb disposicions més febles que altres tipus d’armes. 

“No podem tenir un tractat que reguli el comerç d’armes però que exclogui una de les principals causes de mort: les bales. Alguns conflictes a l’Àfrica s’han prolongat a causa de la possibilitat dels combatents de tornar a carregar les armes. Necessitem regular com es transfereixen les municions des de la línia de producció a la destinació final.” Afirma Geoffrey Duke, Coordinador Nacional de l’a Xarxa d’Acció sobre Armes Lleugeres del Sud de Sudan (SSANSA).

Una altra clàusula podria deixar exemptes del tractat algunes transferències d’armes si es consideren com a part d’un “acord de cooperació de defensa nacional”. Aquesta clàusula, introduïda per l’Índia, significaria que les transferències fetes sota contractes de defensa ja existents, entre Rússia i Síria, per exemple, es quedarien fora de la jurisdicció del futur tractat. 

Armes sota Control també està preocupada pel fet que els criteris que estableixen si una transferència d’armes és permissible o no, són massa febles i contenen llacunes  que podrien permetre que algunes transferències d’armes irresponsables continuessin colant-se pels forats del text. 

“Aquestes ‘clàusules escapatòries’ les han impulsat una minoria d’estats. Volen un tractat de formatge suís, ple de forats, per continuar el seu comerç mortífer amb tota impunitat. La majoria de governs que volen un món més segur han de parlar clar  i aconseguir acordar un TCA robust en dues setmanes,“ afirma l’Allison Pytlak, Directora de la Campanya Armes sota Control.