Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
24/02/2020

‘Construïm la pau, de les ciutats al món’

El 20 de febrer es va presentar a Barcelona la campanya ‘Construïm la pau, de les ciutats al món’, que vol promoure la implicació de les ciutats en el suport al Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears, impulsat per la ICAN.

ciutatsdepau.org

L’acte, organitzat per la Xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau i FundiPau, va comptar amb la intervenció de la vicepresidenta de FundiPau, Carme Suñé, de l’activista i membre del Centre Delàs d’Estudis per la Pau, Pere Ortega, de l’activista i ex-diputat de Podemos, Pedro Arrojo, de l’Alcalde de Granollers i president d’Alcaldes per la Pau a Catalunya i Europa, Josep Mayoral, i del membre d’ICAN Carlos Umaña.

Es preveia també la participació de la supervivent d’Hiroshima, Setsuko Thurlow, que aquells dies era a Barcelona promovent la campanya, però finalment no hi va poder assistir per temes de salut.

Carme Barbany, d’Alcaldes per la Pau, va ser l’encarregada de presentar l’acte i va donar pas al vídeo-testimoni de la Setsuko Thurlow. Tot seguit, Carme Suñé, de FundiPau, va explicar el naixement, el context i els objectius de la campanya d’ICAN. Pere Ortega, del Centre Delàs, va situar la política nuclear a Europa i va recordar la veu d’alarma dels científics pel risc del seu ús. Pedro Arrojo va recordar la feina que s’ha fet al Congrés dels Diputats per buscar suports a la prohibició de les armes nuclears i l’Alcalde Josep Mayoral va remarcar la importància de la implicació de les ciutats en aquesta prohibició, atès que aquest armament amenaça directament les ciutats.

‘Construïm la pau, de les ciutats al món’

La xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau i Fundipau, membre de la Campanya Internaiconal per a l’Abolició de les Armes Nuclears (ICAN) guardonada amb el Premi Nobel de la Pau 2017, llencen la campanya de sensibilització ‘Construïm la pau, de les ciutats al món’ per demanar a les ciutats que aprovin una moció sobre les armes nuclears i de suport al Tractat sobre la seva prohibició i expressin així el seu compromís amb un món més just, en pau i nuclearment desarmat.

Les armes nuclears són un autèntic perill per a la seguretat de les persones i pobles. Actualment hi ha al món 13.865* armes nuclears, la majoria d’elles amb una capacitat destructiva molt superior a les bombes d’Hiroshima i Nagasaki.

Els municipis tenen un paper determinant i és precisament per aquest motiu que és necessari comptar amb la força de les ciutats per reclamar als estats del món que es comprometin d’una manera clara i precisa amb el desarmament nuclear i que prenguin mesures concretes cap al seu assoliment.

El Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears, adoptat el passat 7 de juliol de 2017 a les Nacions Unides, prohibeix a tots els països que el ratifiquin el desenvolupament, la producció o la fabricació d’armes nuclears, així com la seva adquisició, possessió i emmagatzematge en qualsevol circumstància.

Malgrat que el tractat no compta ara per ara amb l’aprovació de les potències nuclears ni dels estats membres de l’OTAN, la intenció és que totes acabin reconsiderant la seva postura al tractar-se d’armes contràries al dret internacional humanitari i estigmatitzades per l’opinió pública mundial. La mateixa situació inicial que va ocórrer amb les armes químiques i biològiques, les mines antipersones o les bombes de dispersió.

La campanya es pot seguir a les xarxes socials a través dels coixinets #prohibimarmesnuclears i #ciutatsdepau, un espai on la ciutadania també pot reclamar als seus municipis que donin suport a la iniciativa i reclamin al govern que signi i ratifiqui el tractat.

*Dades extretes del SIPRI 2019