Per la reducció de les armes
La República Democràtica del Congo (RDC) ha estat marcada en les últimes dècades per una ombra de guerra i violència. Tot i que ja fa cinc anys de la signatura dels acords de pau i dos anys de les primeres eleccions democràtiques multipartidistes, la RDC de la postguerra es caracteritza per una inseguretat i una misèria absolutes, on proliferen les armes lleugeres usades com a eina de defensa davant dels enfrontaments que encara continuen. El resultat és una de les majors crisis humanitàries del món.
Amb més de 45.000 persones mortes al mes, de les quals el 50% són nens, la taxa de mortalitat és un 60% superior a la mitjana dels països de l’Àfrica Subsahariana i l’esperança de vida és de només 44 anys.
La població, que viu sota la constant amenaça d’atacs en diferents regions del país, abandona la seva llar i és vulnerable a malalties com la malnutrició, la malària o el còlera.Es calcula que al 2007 hi va haver 800.000 desplaçats.
RECAAL, una xarxa de la societat civil
La Xarxa Congolesa d’Acció sobre les Armes Lleugeres i de petit calibre (Réseau Congolais d’Action sur les Armes Légères et de petit calibre, RECAAL), va néixer de la voluntat de diferents organitzacions civils de reduir significativament la proliferació d’aquest tipus d’armes que, de forma tan alarmant, afecten el desenvolupament social i econòmic del país.
Les seves principals àrees de treball són:
- Lluitar i acabar amb el tràfic il.legal d’armes
- Recuperar i destruir les armes de la societat civil i de les regions en conflicte
- Prevenir el reclutament de nens soldat
- Col.laborar amb les institucions per elaborar un Pla Nacional d’Acció contra la proliferació d’armes
- Realitzar investigacions sobre la reforma de la legislació sobre l’adquisició i la possessió d’armes, així com la reforma del sector de la seguretat
Acte públic
Barcelona
Dilluns 28 d’abril a les 19:00h a l’Auditori de la Universitat Pompeu Fabra, edifici Rambla (c/ La Rambla, 30-32). Entrada lliure.
Amb:
Flory Kayembe Shamba, coordinador nacional de RECAAL a la RDC
Andreu Felip i Ventura, director de l’ACCD
Alfons Banda, president de la Fundació per la Pau
A més a més durant tota la setmana realitzaren diverses activitats amb entitats, representants de les institucions i mitjans de comunicació.
Aquest projecte compta amb el suport de: