Comunicado de prensa en castellano.
Els dos països encapçalen la classificació feta per FundiPau dels Estats participants en el Mundial 2014 que més aposten pel desarmament i el control d’armes.
Aquestes setmanes el Mundial de futbol ocupa un lloc destacat en els mitjans de comunicació i en les xarxes socials, i acapara l’atenció de molts aficionats d’arreu del planeta. El diumenge 13 de juliol, sabrem quina selecció es podrà considerar la millor del món en termes futbolístics.
Però, els governs dels països que han participat en aquest Mundial, també es poden classificar en funció d’altres paràmetres que no depenen de la perícia esportiva d’uns jugadors, de la seva forma física o de l’atzar, sinó de les decisions polítiques que es prenen de forma conscient.
A FundiPau hem fet una classificació dels països presents a Brasil 2014 en funció de la seva posició respecte els tractats de desarmament i control d’armes més rellevants. I els guanyadors són Costa Rica i Mèxic.
Aquest èxit va molt més enllà del reconeixement efímer d’uns bons resultats esportius i demostren un compromís amb la seguretat global que, a fi de comptes, fa possible que la població de tots els països hi guanyi.
Els Estats Units i Rússia, són els dos països pitjor classificats en el Mundial del Desarmament 2014.
A FundiPau estem convençuts que cal avançar per tal que tots els països del món, participin o no en el proper Mundial de futbol, juguin i guanyin en el Mundial del Desarmament. Aquest és un dels principals objectius de la nostra tasca.
Informació sobre la taula classificatòria:
Per elaborar aquesta classificació hem tingut en compte si els països que han participat al Mundial 2014 han signat o no, i si han ratificat o no els següents tractats de desarmament i control d’armes vigents actualment.
En verd hem indicat els països que han signat i ratificat el text, en taronja els que només l’han signat, i en vermell els que no l’han signat.
En el cas de les armes nuclears, el verd indica els països que estan a favor de la seva eliminació, en vermell els que hi estan en contra i en gris els que no s’han manifestat sobre el tema.
Fonts consultades:
1972: Convenció sobre Armes Biològiques i Tòxiques (CABT)
1993: Convenció sobre Armes Químiques (CAQ)
1997: Convenció sobre la Prohibició d’Ús, Emmagatzematge, Fabricació i Transferència de Mines Terrestres Antipersona i sobre la seva Destrucció (Convenció MAP)
2008 Convenció sobre les Bombes de Dispersi
2013 Tractat sobre Comerç d’Armes
Campanya Internacional per a l’Abolició de les Armes Nuclears (ICAN)