Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
05/12/2022

Creixen les vendes de les 100 principals empreses d’armes – SIPRI

La venda d’armes de les empreses de la llista Top 100 del SIPRI creix malgrat els contratemps en la cadena de subministrament


Comunicado de prensa en castellano / Press release in English

(Estocolm, 5 de desembre del 2022) Les vendes d’armes i serveis militars de les 100 principals empreses del sector van assolir els 592.000 milions de dòlars el 2021, fet que suposa un augment de l’1,9 % respecte el 2020 en termes reals. Això es desprèn de les noves dades que avui fa públiques l’Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).

 Aquest increment va suposar el setè any consecutiu d’augment de les vendes mundials d’armes. No obstant això, encara que la taxa de creixement el 2020-21 va ser més alta que el 2019-20 (1,1%), va continuar sent inferior a la mitjana dels quatre anys anteriors a la pandèmia de Covid-19 (3,7%).

Els problemes de la cadena de subministrament probablement van empitjorar el 2021 per la guerra d’Ucraïna  

 El 2021, molts sectors de la indústria armamentística es van continuar veient afectats per les interrupcions de les cadenes de subministrament mundials relacionades amb la pandèmia, que van implicar retards en els enviaments mundials i l’escassetat de components essencials.

‘Es podria haver donat un creixement encara més gran de les vendes d’armes el 2021 si no s’haguessin produït problemes persistents en la cadena de subministrament’, afirma la dra. Lucie Béraud-Sudreau, directora del Programa de Despesa Militar i Producció d’Armes del SIPRI. ‘Tant les grans empreses d’armes com les més petites van dir que les seves vendes s’havien vist afectades durant l’any. Algunes empreses, com Airbus i General Dynamics, també van informar de l’escassetat de mà d’obra’.

La invasió d’Ucraïna per part de Rússia el febrer del 2022 ha afegit més obstacles als de la cadena de subministrament per a les empreses d’armes, sobretot perquè Rússia és un important proveïdor de matèries primeres utilitzades en la seva producció. Això podria obstaculitzar els esforços en curs dels Estats Units i Europa per reforçar les seves forces armades i restablir les seves reserves després d’enviar milers de milions de dòlars en municions i altres equips a Ucraïna.

‘Augmentar la producció comporta temps’, afirma el dr. Diego Lopes da Silva, investigador sènior del SIPRI. ‘Si les interrupcions en la cadena de subministrament continuen, alguns dels principals productors d’armes poden trigar diversos anys a satisfer la nova demanda creada per la guerra d’Ucraïna”.

Encara que els informes indiquen que les empreses russes estan augmentant la producció a causa de la guerra, han tingut dificultats per accedir als semiconductors. També s’estan veient afectades per les sancions relacionades amb la guerra. Per exemple, Almaz-Antey (no inclosa en la llista Top 100 del 2021 per falta de dades) ha declarat que no ha pogut rebre pagaments per alguns dels seus lliuraments d’exportació d’armes.

Les empreses estatunidenques dominen la llista Top 100, però les seves vendes disminueixen

 Les vendes d’armes de les 40 empreses estatunidenques de la llista van arribar als 299.000 milions de dòlars el 2021. Amèrica del Nord va ser l’única regió que va registrar una davallada en les vendes d’armes en comparació amb el 2020. El descens del 0,8% en termes reals va ser causat, en part, per l’elevada inflació de l’economia estatunidenca durant el 2021. Des del 2018, les cinc primeres empreses de la Top 100 tenen la seva seu als Estats Units.

El 2021 va continuar l’onada recent de fusions i adquisicions en la indústria armamentística estatunidenca. Una de les adquisicions més significatives va ser la compra per part de Peraton de Perspecta, una especialista en TI governamental, per 7.100 milions de dòlars.

‘Probablement podem esperar una acció més contundent del govern estatunidenc per limitar les fusions i adquisicions de la indústria armamentística en els propers anys’, afirma el dr. Nan Tian, investigador sènior del SIPRI. ‘El Departament de Defensa dels EUA ha expressat la seva preocupació pel fet que la reducció de la competència en la indústria podria tenir efectes en els costos d’adquisició i en la innovació dels productes’.

Europa: les vendes del sector aeroespacial cauen, la construcció naval creix

El 2021 hi havia 27 empreses de la Top 100 amb seu a Europa. Les seves vendes d’armes en conjunt van augmentar un 4,2% en comparació amb el 2020, assolint els 123.000 milions de dòlars.

‘La majoria de les empreses europees especialitzades en el sector aeroespacial militar van declarar pèrdues el 2021, que van atribuir a les interrupcions en la cadena de subministrament’, afirma Lorenzo Scarazzato, investigador del Programa de Despesa Militar i Producció d’Armes del SIPRI. ‘Per contra, els constructors navals europeus sembla que es van veure menys afectats per les conseqüències de la pandèmia i van poder augmentar les seves vendes el 2021’.

El grup Dassault Aviation es va desmarcar de la tendència en el sector aeroespacial militar. Les vendes d’armes de l’empresa van experimentar un fort augment del 59%, fins als 6.300 milions de dòlars el 2021, impulsades pels lliuraments d’un total de 25 avions de combat Rafale.

Les empreses xineses impulsen el ràpid creixement de la venda d’armes a l’Àsia

 Les vendes d’armes combinades de les 21 empreses d’Àsia i Oceania incloses en la llista Top 100 van assolir els 136.000 milions de dòlars el 2021, un 5,8% més que el 2020. Les vuit empreses d’armes xineses incloses en la llista van tenir unes vendes totals de 109.000 milions de dòlars, que suposen un augment del 6,3%.

‘Hi ha hagut una onada de consolidació en la indústria armamentística xinesa des de mitjans de la dècada de 2010′, afirma Xiao Liang, investigador del Programa de Despesa Militar i Producció d’Armes del SIPRI. El 2021, l’empresa xinesa CSSC es va convertir en la constructora naval militar més gran del món, amb unes vendes d’armes d’11.100 milions de dòlars, després de la fusió de dues empreses ja existents’.

Les vendes d’armes combinades de les quatre empreses sud-coreanes de la llista Top 100 van créixer un 3,6% en comparació amb el 2020, assolint els 7.200 milions de dòlars. Això es va deure en gran mesura a un augment del 7,6% en les vendes d’armes de Hanwha Aerospace, fins als 2.600 milions de dòlars. S’espera que les vendes d’armes de Hanwha creixin significativament en els pròxims anys, després d’haver signat un important acord d’armes amb Polònia el 2022, arran de la invasió russa d’Ucraïna.

Altres dades destacables  

  • La llista Top 100 del 2021 inclou sis empreses russes. Les seves vendes d’armes van ser de 17.800 milions de dòlars, xifra que suposa un augment de només el 0,4% respecte el 2020. Hi ha indicis que l’estancament és generalitzat en tota la indústria armamentística russa.
  • Les cinc empreses de la Top 100 amb seu a l’Orient Mitjà van generar 15.000 milions de dòlars en vendes d’armes el 2021. Això va suposar un augment del 6,5% en comparació amb el 2020, el ritme de creixement més ràpid de totes les regions representades en la Top 100.
  • Les vendes d’armes sumades de les quatre empreses de la llista Top 100 amb seu al Japó van ser de 9.000 milions de dòlars, un descens de l’1,4% en comparació amb el 2020.
  • Aquest és el primer any en què una empresa taiwanesa apareix en la Top 100. NCSIST (en el lloc 60), especialitzada en míssils i electrònica militar, va registrar unes vendes d’armes de 2.000 milions de dòlars el 2021.
  • Les empreses de capital privat són cada vegada més actives en la indústria armamentística, especialment als Estats Units. Això podria afectar la transparència de les dades de les vendes d’armes, a causa d’uns requisits d’informació financera menys estrictes en comparació amb les empreses públiques.

Per a editors

La Base de Dades sobre la Indústria armamentística del SIPRI

La base de dades de la indústria armamentística del SIPRI es va crear el 1989. En aquell moment, no incloïa les dades de les empreses dels països d’Europa de l’Est i de la Unió Soviètica. La versió actual conté dades a partir de 2002, incloses dades d’empreses de Rússia. Les empreses xineses s’inclouen en la base de dades des del 2015. La llista de les Top 100 inclou les 100 empreses amb les vendes d’armes més importants durant l’any cobert i de les quals el SIPRI pot accedir a dades suficients.

Les ‘vendes d’armes’ s’entenen com les vendes de béns i serveis militars a clients militars nacionals i estrangers. Tret que s’especifiqui el contrari, tots els canvis s’expressen en termes reals i totes les xifres es donen en dòlars estatunidencs constants del 2021. Les comparacions entre el 2020 i el 2021 es basen en la llista d’empreses classificades el 2021 (és a dir, la comparació interanual és entre el mateix conjunt d’empreses). Totes les altres comparacions anuals es basen en els conjunts d’empreses que figuren l’any respectiu (és a dir, la comparació és entre conjunts d’empreses diferents). Les dades d’anys anteriors es poden haver ajustat per reflectir informació nova.

La base de dades de la indústria armamentística del SIPRI, que presenta un conjunt de dades més detallat per als anys 2002-21, està disponible al lloc web del SIPRI a <https://www.sipri.org/databases/armsindustry>.

Aquest és el primer dels tres grans llançaments de dades que precedeixen la publicació del buc insígnia del SIPRI a mitjan 2023, l’Anuari del SIPRI. Abans, el SIPRI publicarà les seves dades sobre transferències internacionals d’armes (detalls de totes les transferències internacionals de grans armes el 2022), així com les seves dades sobre la despesa militar mundial (informació completa sobre les tendències mundials, regionals i nacionals de la despesa militar el 2022.

Nota de premsa traduïda per FundiPau