Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
22/05/2018

Curs ‘Cultura de Pau i Desarmament: factors, reptes i alternatives’

Del 2 al 6 de juliol de 2018 – Els Juliols de la UB

En el marc dels Cursos d’Estiu Els Juliols, de la Universitat de Barcelona, FundiPau ofereix el curs Cultura de Pau i Desarmament: factors, reptes i alternatives.

Parlem sovint de cultura de pau però, en què consisteix exactament? Què implica la noviolència? Què s’amaga darrere els conflictes armats? Com es regula el comerç d’armes? Qui paga les conseqüències de les guerres? Com es pot garantir la seguretat humana?

En aquest curs, el professorat mirarà de donar resposta a aquestes i a d’altres qüestions i també s’abordaran dos casos concrets: Palestina i Israel, i Colòmbia.

Per a més informació i matrícula

Les sessions

  1. Cap a una cultura de pau. Conceptes clars: conflicte, violència i pau
  2. De la violència a la noviolència
  3. Un món de conflictes armats: anàlisi i tendències
  4. Comerç d’armes: de la proliferació i el descontrol a la regulació
  5. Conseqüències dels conflictes armats: desplaçament forçós, refugi i dret d’asil
  6. De la defensa armada a la seguretat humana
  7. Periodisme, conflictes i pau: el paper dels mitjans de comunicació
  8. Iniciatives, experiències i actors de pau a Palestina i Israel
  9. Iniciatives, experiències i actors de pau a Colòmbia
  10. El treball per al pau i el desarmament: campanyes, èxits i reptes

El professorat

Montserrat Arbós, periodista. S’ha especialitzat en temes d’actualitat internacional, principalment en el conflicte àrabo-israelià. Com a periodista, ha col·laborat com a enviada especial a diversos països i situacions de conflicte. És professora a la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna de la URL.

Jordi Armadans, politòleg i periodista. S’ha especialitzat en temes de seguretat, desarmament i conflictes. És director de FundiPau i membre de les Campanyes Armes Sota Control (Control Arms) i ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons). Va participar com a delegat de la societat civil en el procés diplomàtic cap al Tractat sobre el Comerç d’Armes.

Albert Caramés, sociòleg i diplomat en Cultura de Pau per la UAB. Ha treballat ens zones de conflicte en diversos països africans com a tècnic de Nacions Unides i de Metges Sense Fronteres (MSF). Coordinador de l’Observatori per a la Prevenció de l’Extremisme Violent (OPEV) a NOVACT i professor de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna de la URL.

Joana Galindo, periodista i documentalista, diplomada en Cultura de Pau per la UAB. Activista per la pau i els drets humans, primer a Colòmbia i ara Catalunya, des d’on ha continuat participant i difonent iniciatives de construcció de pau a Colòmbia. És Tècnica de Comunicació i Cooperació del Consell Comarcal del Garraf.

Antoni Soler, químic i diplomat en Cultura de Pau per la UAB. S’ha especialitzat en temes de construcció de pau, resistència pacífica i noviolència. És especialista en Gandhi. S’ha dedicat professionalment a l’ensenyament i des dels anys setanta milita en grups pacifistes i noviolents. És el president de FundiPau.

Carme Suñé, filòloga anglesa. És activista per la pau i ha fet diverses visites i estades a Palestina i Israel on hi manté contactes amb grups de la societat civil i en segueix l’actualitat. És membre de la xarxa Tadamon. Professionalment és docent d’anglès en un institut públic. Vicepresidenta de FundiPau.

Lourdes Vergés, periodista. S’ha especialitzat en comunicació en el sector de les ONG. Des del 2007 coordina l’àrea de premsa i comunicació de FundiPau. Ha participat en els equips de comunicació de les ONG en processos internacionals com el del Tractat sobre Comerç d’Armes i el del Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears.