Comunicat de FundiPau davant la repressió de les mobilitzacions dels darrers dies a Colòmbia
Des de FundiPau condemnem la brutal repressió i l’ús excessiu de la força per part de membres de la policia i l’exèrcit, durant les protestes ciutadanes dels darrers dies a Colòmbia.
Reclamem al govern colombià que garanteixi el dret a la manifestació i que es respecti la vida de les persones que des del passat 28 d’abril han sortit als carrers per a expressar el seu rebuig a la reforma tributària. Una proposta que el govern s’ha vist obligat a retirar i revisar, i que afectava els sectors més vulnerables de la societat, que han vist agreujada la seva situació social i econòmica pels efectes de la pandèmia. (El 42% de la població colombiana està en situació de pobresa, la taxa d’atur és del 14% i l’índex d’economia informal és del 50%).
Exigim que s’investiguin tots els casos de violència policial: assassinats, agressions, violacions sexuals, detencions arbitràries i desaparició de persones, que han denunciat diverses entitats del país, en el marc de les mobilitzacions. Segons l’Institut per al Desenvolupament i la Pau (Indepaz) entre el 28 d’abril i el 4 de maig 31 persones ha estat assassinades, 1.220 persones han quedat ferides, 9 persones han estat víctimes de violència sexual, 87 persones estan desaparegudes i 18 persones han patit lesions greus als ulls.
Així mateix, com a entitat compromesa amb la cultura de pau, instem el govern colombià a retirar tanques i helicòpters dels carrers del país, a prohibir l’ús de gasos lacrimògens i armes de foc en contra de les persones que participen en les mobilitzacions i, en definitiva, a desmilitaritzar les protestes.
De la mateixa manera, rebutgem tots els actes de vandalisme i violència per part de grups aliens a les mobilitzacions.
Donem suport a la ciutadania que, de forma pacífica, reclama millors condicions de vida per a tothom, que denúncia els assassinats de defensores de drets humans i d’excombatents, els feminicidis i les massacres, i que exigeix al govern la implementació dels acords de pau que preveuen mecanismes de reforma rural integral, participació política, propostes de solució al problema de les drogues il·lícites, i sistemes de veritat, justícia, reparació i no repetició per a les víctimes.
Finalment, instem el govern colombià a que l’espai de diàleg que ha anunciat pel 10 de maig compti amb tots els sectors socials que participen en les mobilitzacions, i que permeti aturar la violència, garantir el dret a la protesta i concretar programes de suport a la població.