Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
17/05/2021

Davant l’escalada a Gaza i Israel: aturar la violència, posar fi a l’ocupació

Declaració de FundiPau davant l’escalada a Gaza i Israel: aturar la violència, posar fi a l’ocupació

 

Des de FundiPau rebutgem l’espiral de violència que de nou està terroritzant tant la població palestina com la israeliana i que ens mostra de manera cruenta les conseqüències devastadores de l’ús de les armes com el mitjà per imposar la raó d’uns sobre els altres. Continuar per aquest camí només afegirà més dolor.

De fet, els bombardejos a la franja de Gaza ja han provocat 200 víctimes mortals, entre les quals 58 infants, i 1.200 ferits mentre que els coets llançats per Hamàs han mort 10 civils (2 infants) i n’han ferit 300 a Israel. A Cisjordània, policia i exèrcit israelians han mort 12 palestins. A més a més, la violència està afectant la fràgil convivència entre la comunitat palestina d’Israel i la comunitat jueva, i en ciutats com Lod l’odi cap a l’altre s’ha expressat de forma demencial, amb linxaments i agressions entre civils d’ambdues comunitats.

Però la violència que veiem amaga una altra violència, més profunda, que s’estén en l’entramat de lleis, ordres militars i judicials i polítiques específiques que configuren un sistema d’apartheid que sotmet la societat palestina. Aquesta realitat que ha normalitzat les vulneracions dels drets humans, civils i polítics dels i les palestines, és l’ocupació. La situació de violació d’aquests drets és especialment notòria a Jerusalem Est, on des de fa temps s’està duent a terme una política de judeïtzació que desnona famílies palestines de les cases on han viscut des que van ser expulsades de les seves llars i pobles l’any 1948. Això és exactament el que està passant a Sheikh Jarrah o a Silwan, on ciutadans ultranacionalistes jueus fan fora famílies palestines de les seves llars. Un sistema legal discriminatori, que afecta els impostos, l’accés a l’habitatge, les llicències de construcció, l’educació, l’accés a l’aigua, la salut i els drets de residència, dona cobertura legal a aquest procés de judeïtzació i despalestinització de la ciutat.

Reclamem a la comunitat internacional que, més enllà de la condemna de la violència i la promoció del cessament d’hostilitats, exigeixi que Israel compleixi les resolucions de Nacions Unides, respecti el dret internacional humanitari, aturi la política de colonització dels Territoris Ocupats, garanteixi la igualtat de drets de la comunitat palestina d’Israel i acabi amb el bloqueig inhumà de la franja de Gaza.

Reclamem també a tots els Governs, entre els quals l’espanyol, l’embargament integral d’armes a Israel pel perill evident que aquestes armes siguin utilitzades per cometre greus violacions dels drets humans.

Però més enllà de la implicació internacional que ha de vetllar perquè la seguretat que reclama Israel no sigui a costa del sotmetiment i la inseguretat del poble palestí, cal la voluntat de reconèixer l’altre, i això només serà possible si prèviament ha existit el reconeixement i la reparació d’una injustícia històrica que faci possible que les dues comunitats puguin construir un futur amb justícia, igualtat de drets, democràcia i col·laboració mútua.

 

Barcelona, 17 de maig de 2021