La Fundació per la Pau va néixer el 28 d’abril de 1983, fruit de l’impuls d’un grup de persones que volien incidir en l’opinió pública per avançar cap a una societat on prevalgués la cultura de pau. Després de gairebé 30 anys de feina continuada, volem seguir treballant per aquest objectiu amb major intensitat i agilitat. I aquesta nova etapa l’encarem amb força i amb una transformació del nom, que el fa més àgil, més proper, més directe: a partir d’ara serem FundiPau.
“Volem preservar els nostres valors: la fermesa en les nostres conviccions, la independència, l’esperança i l’entusiasme de treballar per un món en pau, i alhora aportar noves idees i propostes engrescadores per implicar més persones en la construcció d’un món en pau.” Xavier Masllorens, president de FundiPau.
“Estem convençuts que FundiPau és un nom més directe i senzill i que ens permetrà comunicar-nos més fàcilment i positiva amb la societat.” Jordi Armadans, director de FundiPau.
Fites i èxits col·lectius
Des dels nostres inicis hem treballat i sumat esforços amb moltes persones i entitats per avançar cap a l’eradicació de la violència i l’establiment d’una cultura de pau.
En l’àmbit internacional, ens hem sumat a campanyes que han assolit fites molt rellevants, com la prohibició de les mines antipersones i de les bombes de dispersió i en aquests moments s’està treballant activament per l’aprovació d’un Tractat sobre Comerç d’Armes que reguli les transaccions d’armes tenint en compte el respecte dels drets humans.
A l’Estat espanyol, la constància de molts anys de feina de la societat civil i de les ONG ha permès l’aprovació de la Llei espanyola d’Armes de l’any 2007 i la consecució de la fi del servei militar obligatori.
A Catalunya, s’ha aconseguit la creació i consolidació de dos òrgans de pau rellevants, l’Institut Català Internacional per la Pau, una idea que va néixer de la Fundació per la Pau, i el Consell Català de Foment de la Pau.
Però encara queden molts reptes pendents i molta feina a fer en la construcció d’un món en pau i sense violència. I, malgrat totes les dificultats, des de FundiPau hi volem contribuir activament, amb el suport d’aquelles persones que estan convençudes que l’eradicació de la violència com a forma de relació entre les persones i els pobles és possible i s’ha de treballar per aconseguir-la.