Com tota arma de destrucció massiva, les armes nuclears suposen un gran perill.
La detonació d’un cap nuclear en una ciutat provocaria la mort de milions de persones. L’explosió de diverses bombes nuclears causaria greus impactes en el clima i la cadena alimentària.
Sabem que el perill de les armes nuclears, no és un perill teòric. És un perill documentat: les bombes d’Hiroshima i Nagasaki van provocar més de 200.000 morts i centenars de milers de ferits i mutilats. I els seus efectes encara perduren!
Hem estat capaços, societat civil, estats i comunitat internacional, de prohibir les armes biològiques i les armes químiques. És imprescindible fer el mateix amb les armes nuclears. Seria altament irresponsable permetre l’existència d’unes armes amb aquesta capacitat de destrucció.
Cal saber que, malgrat els acords de desarmament assolits després de la fi de la Guerra Freda i l’existència del Tractat de no Proliferació Nuclear (TNP), encara hi ha 16.300 caps nuclears al món. Uns arsenals que podrien destruir la terra diverses vegades…
Per això, la Campanya Internacional per a l’Abolició de les Armes Nuclears (ICAN), creada el 2007 i que compta amb 300 organitzacions de 90 estats del món, es proposa d’aconseguir un Tractat que prohibeixi definitivament les armes nuclears. La Conferència sobre l’impacte humanitari de les armes nuclears, a celebrar a Viena aquest desembre, ha de ser un punt d’inflexió per a veure la disposició dels Estats a avançar cap al desarmament nuclear.
De fet, que avui celebrem per primera vegada el Dia Internacional de les Nacions Unides per a l’Eliminació Total de les Armes Nuclears és un senyal de la creixent consciència global que reclama passar de les declaracions als compromisos, dels compromisos als fets.
Des de FundiPau, una ONG catalana amb 31 anys de treball a favor de la cultura de a pau i el desarmament, i membres d’ICAN des del 2010, contribuirem a fer-ho possible: treballarem perquè des de Catalunya i el conjunt de l’Estat es doni suport al desarmament nuclear.
Prohibir les armes nuclears sembla una tasca impossible. Però, avui, hi som més a prop que mai. La societat civil organitzada ja ha demostrat que pot aconseguir canvis.
Aquesta és la nostra oportunitat de prohibir les armes nuclears: fem-la possible!
Barcelona, 26 de setembre de 2014