Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
25/05/2011

Dia Mundial d’Acció per aturar les inversions explosives

Les ONG implicades en la campanya llancen la web www.stopinversionsexplosives.org

Avui se celebra arreu del món el Dia Mundial d’Acció per aturar les inversions explosives. L’objectiu de la jornada és fer una crida als governs perquè les seves legislacions prohibeixin invertir en la fabricació de bombes de dispersió i pressionar els bancs i altres institucions financeres perquè deixin d’invertir-hi.

Nota de premsa – 25 de maig de 2011

25 DE MAIG DE 2011:

DIA MUNDIAL D’ACCIÓ PER ATURAR LES INVERSIONS EXPLOSIVES

Diverses ONG llancen la web www.stopinversionsexplosives.org

Barcelona, 25 de maig de 2011. Avui se celebra arreu del món el Dia Mundial d’Acció per aturar les inversions explosives, impulsada per la Cluster Munition Coalition (CMC). L’objectiu de la jornada és fer una crida als governs perquè les seves legislacions prohibeixin invertir en la fabricació de bombes de dispersió i pressionar els bancs i altres institucions financeres perquè deixin d’invertir-hi.

La Fundació per la Pau, Justícia i Pau, el Moviment per la Pau, la Plataforma per la Pau Lloret i Setem, membres de la CMC, se sumen a aquesta jornada amb el llançament de la web www.stopinversionsexplosives.org, en català i en castellà.

A més, estan en converses amb la Comissió de Defensa del Congrés per tal d’aconseguir que en la nova llei espanyola sobre bombes de dispersió hi quedi expressament prohibit tot tipus de finançament d’aquestes armes, tan per part de les entitats financeres que operen en territori espanyol, com de les entitats espanyoles amb inversions a l’estranger.

La legislació espanyola

L’1 d’agost de 2010 va entrar en vigor el Tractat d’Oslo que prohibeix les bombes de dispersió. L’Estat espanyol va ser dels primers a signar-lo i a ratificar-lo però ara ens trobem en un moment clau del procés: durant els propers mesos la legislació espanyola incorporarà les modificacions necessàries per introduir-hi l’articulat del Tractat.

La prohibició inclou la producció, l’emmagatzematge i la comercialització de les bombes de dispersió a l’Estat espanyol però també s’ha d’exigir amb fermesa que inclogui un element de vital importància per a la seva producció: el finançament.

Entitats financeres de l’Estat espanyol han finançat i podrien estar finançant empreses productores de bombes de dispersió en països que no han signat el Tractat d’Oslo, la qual cosa és inacceptable en el marc del propi Tractat.

Moment decisiu del procés legislatiu

El març de 2011 es va presentar una proposició de llei de modificació de la llei 33/1998 sobre la prohibició total de les mines antipersones. Amb aquesta modificació es pretén unificar criteris i conceptes en relació a la regulació de la prohibició de les mines, les bombes de dispersió i les armes d’efectes similars de tal manera que una única llei cobreixi tots els aspectes relacionats i inclogui qualsevol tipus d’armes que produeixin els mateixos efectes, també en el futur.

El contingut de la proposició és força complet. Tanmateix, les entitats civils voldríem que el text relatiu a la prohibició del finançament fos més contundent i clar per evitar qualsevol vinculació d’entitats financeres espanyoles o que operin a l’Estat, amb aquestes armes.

La proposició de llei.
Més informació sobre la campanya: www.stopinverionsexplosives.org