Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
13/11/2019

El 73% d’europeus enquestats vol la prohibició dels robots assassins

Del 13 al 15 de novembre té lloc a Ginebra la Convenció sobre Certes Armes Convencionals on s’abordarà el tema de les armes letals autònomes

Comunicado en castellano

  • La majoria de persones (73%) de 10 estats europeus vol que el seu país treballi per aconseguir la prohibició internacional dels robots assassins —sistemes d’armes capaços de seleccionar i atacar objectius sense cap control humà. Només el 13% s’oposen a aquesta prohibició.
  • Una enquesta prèvia feta el 2018, també mostrava que el 61% dels enquestats de 26 països s’oposava al desenvolupament dels robots assassins, amb una majoria contrària a aquest armament fins i tot a la Xina (60%), Rússia (59%), el Regne Unit (54%) i els EUA (52%).
  • A l’Estat espanyol el 77% dels enquestats estan a favor que el govern de l’Estat treballi per un tractat que prohibeixi els robots assassins.
  • Els estats europeus han de treballar de forma urgent per assolir un instrument legalment vinculant per evitar que aquests sistemes es converteixin en una realitat.

Els ràpids avenços tecnològics han generat una preocupació creixent per la possibilitat que es desenvolupin sistemes d’armes que puguin seleccionar i atacar objectius de forma autònoma, delegant la decisió de matar a una màquina operada per algoritmes. Els resultats d’aquesta enquesta mostren que l’opinió pública vol que els estats europeus emprenguin accions i donin suport a la prohibició d’aquest tipus d’armes.

Des del 2013, els estats han debatut sobre com abordar les armes letals autònomes, conegudes popularment com a robots assassins, a la Convenció sobre Certes Armes Convencionals (CCW). La majoria d’estats volen garantir el control humà en l’ús de la força i volen avançar cap a l’adopció de mesures concretes per prevenir el desenvolupament d’aquest tipus d’armes.[1] Una petita minoria d’estats intenta alentir dràsticament qualsevol progrés diplomàtic significatiu. Rússia, Israel, Corea del Sud i els Estats Units no donen suport a les negociacions per a un nou tractat.

Tot i així, 30 estats estan mirant d’aconseguir la prohibició dels sistemes d’armes letals autònomes. La propera reunió anual del CCW té lloc del 13 al 15 de novembre de 2019 a Ginebra. Malgrat el clar suport de l’opinió pública a l’adopció de mesures internacionals legalment vinculants, la majoria d’estats europeus només donen suport a una declaració política no-vinculant que seria insuficient per afrontar els reptes que plantegen els robots assassins.

Segons Daan Kayser, el responsable del projecte sobre armes autònomes de PAX: “La majoria d’estats europeus es consideren partidaris d’un ordre mundial basat en normes, que està sotmès a una pressió creixent. Per tant, és crucial que els països europeus emprenguin mesures decidides cap a un instrument legalment vinculant que garanteixi un control humà significatiu en l’ús de la força. Una declaració política no-vinculant és insuficient per adreçar les greus preocupacions que generen els robots assassins.”

L’enquesta realitzada per YouGov el mes d’octubre del 2019 va ser encarregada per PAX, una organització de pau holandesa, i finançada per la Campanya Stop Killer Robots. La mostra és de 1.000 persones per país (excepte Suïssa i Irlanda, que és de 500).

Per a més informació:  www.paxforpeace.nl i www.stopkillerobots.org

[1] Per a més informació, vegeu el darrer informe de PAX, ‘Convergence?’, novembre 2019,