El 89% de la població de l’estat, a favor de que Espanya se sumi al Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears – TPAN
L’enquesta, feta a diversos països d’Europa, es fa pública el mateix dia que entra en vigor el TPAN
Comunicado de prensa en castellano en pdf / Nota de premsa en català en pdf
22 de gener de 2021. La població espanyola i la d’altres cinc països de l’OTAN dona un suport aclaparador al Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears. Aquestes dades es desprenen d’una enquesta realitzada per YouGov a instàncies de la Campanya Internacional per a l’Abolició de les Armes Nuclears (ICAN), guanyadora el Premi Nobel de la Pau 2017.
En el cas de l’Estat, el 89% de les persones enquestades està a favor de que Espanya se sumi al TPAN, mentre que només un 4% dona suport a la posició actual del govern, contraria al Tractat. Fins i tot quan s’informa els enquestats que el seu país està sotmès a una forta pressió d’alguns aliats de l’OTAN perquè rebutgi el TPAN, el 78% dels espanyols creuen que el govern ha de mostrar lideratge i ser dels primers a sumar-se al Tractat.
Finalment, el 79% de la població enquestada a l’Estat espanyol assegura que es negaria a ser clienta d’un banc o d’un fons de pensions si sabés que els seus diners s’inverteixen en empreses que fabriquen o dissenyen armes nuclears. Un 10% no ho rebutjaria.
Les dades d’aquesta enquesta deixen clara la posició de la ciutadania davant d’un dels principals perills que avui amenacen la supervivència de la humanitat i del planeta i cal que els governs la tinguin en compte. Davant l’amenaça que representen les armes nuclears només hi ha una solució: la seva eliminació.
“El d’avui és un dia important en el camí cap a la pau i el desarmament. La societat civil ha demostrat una vegada més la seva capacitat per transformar el món”, afirma Toni Soler Ricart, president de FundiPau (membre d’ICAN).
La directora executiva d’ICAN, Beatrice Fihn, afirma: “Avui les armes nuclears estan oficialment prohibides per la llei internacional. La posició dels governs com l’Espanyol ja no és sostenible.”
S’han fet enquestes similars a Bèlgica, Dinamarca, Holanda, Islàndia i Itàlia que han demostrat un suport al tractat de gairebé el 80% de la població. L’OTAN està compromesa amb el desarmament nuclear però, en canvi, s’ha oposat al TPAN des del primer moment i recentment ha renovat el seu compromís de mantenir-se com a aliança nuclear. Els Estats Units, França i el Regne Unit estan invertint bilions de dòlars en el desenvolupament de noves armes nuclears destinades a durar dècades.
“Davant dels aclaparadors resultats de l’enquesta a favor del Tractat i del suport manifestat per la ciutadania al llarg d’anys de campanyes de desarmament, des de FundiPau demanem al Govern espanyol que escolti la seva població i sigui dels primers països de l’OTAN a sumar-se al TPAN”, conclou Jordi Armadans, director de FundiPau.
Més informació sobre l’enquesta.
Entrada en vigor del Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears
Els resultats de l’enquesta es donen a conèixer el mateix dia que el TPAN entra en vigor, una fita que s’assoleix després que el passat mes d’octubre el Tractat aconseguís la ratificació de 50 països. El text prohibeix als estats desenvolupar, fer proves, produir, manufacturar, transferir, posseir, emmagatzemar, fer ús o amenaçar amb fer ús de les armes nuclears, o permetre que altres països tinguin armes nuclears al seu territori.
El TPAN es va aprovar el 2017 a les Nacions Unides i segons l’informe 2020 Nuclear Ban Monitor, l’Estat espanyol l’incompleix.