La ICAN presenta l’informe Don’t Bank on the Bomb per denunciar les inversions en productors d’armes nuclears.
La Campanya Internacional per l’Abolició de les Armes Nuclears i l’empresa d’inversions ètiques Profundo, editen el primer informe global sobre les inversions en empreses productores d’armes nuclears. Identifica més de 300 institucions financeres de 30 països que estan involucrades en aquest finançament. El Banco Santander i el BBVA són els dos únics bancs espanyols que apareixen a l’informe.
Nota de premsa
El Banco Santander i el BBVA financen fabricants d’armes nuclears
La ICAN presenta l’informe Don’t Bank on the Bomb per denunciar les inversions en productors d’armes nuclears.
5 de març de 2012. La Campanya Internacional per a l’Abolició de les Armes Nuclears, (ICAN) de la qual és membre la Fundació per la Pau, fa públic avui el seu informe Don’t Bank on the Bomb , sobre les entitats que inverteixen en empreses vinculades amb la producció de les armes nuclears. Segons l’informe, el Banco Santander i el BBVA financen empreses implicades en la producció d’armes nuclears nord-americanes, britàniques i franceses. Els dos bancs espanyols han concedit crèdits o han participat en l’emissió de bons de 10 empreses estrangeres que fabriquen armes nuclears o els míssils o submarins que s’utilitzen per llançar-les.
L’estudi de 180 planes, realitzat en col·laboració amb l’empresa d’inversions ètiques Profundo, és el primer informe global sobre les inversions en productors d’armes nuclears. Identifica més de 300 institucions financeres de 30 països que estan involucrades en el finançament de productors d’armes nuclears. El Banco Santander i el BBVA són els dos únics bancs espanyols que apareixen a l’informe.
“Qualsevol ús d’armes nuclears violaria la llei internacional i tindria unes conseqüències humanitàries catastròfiques. Invertint en productors d’armes nuclears, el Banco Santander i el BBVA estan facilitant l’acumulació de forces nuclears. Això soscava els esforços per aconseguir un món lliure d’armes nuclears i augmenta el risc que un dia, aquestes armes extremes de destrucció massiva tornin a ser utilitzades.” Assegura Tim Wright, el director de l’ICAN a Austràlia i coautor de l’informe.
Els països que tenen armes nuclears gasten l’astronòmica xifra de 100.000 milions de dòlars cada any per mantenir i modernitzar les seves forces nuclears, segons l’informe. Gran part d’aquesta feina la duen a terme empreses com BAE Systems a la Gran Bretaña, Lockheed Martin i Northrop Grumman als Estats Units, Thales a França i Larsen & Toubro a l’Índia. Institucions financeres inverteixen en aquestes companyies facilitant-los préstecs i essent propietaris d’accions i bons.
L’activista sud-africà i Premi Nobel de la Pau Desmond Tutu ha fet el pròleg de l’informe. Hi afirma: “La desinversió va ser vital en la campanya per posar fi a l’apartheid a Sud-àfrica. Avui, la mateixa tàctica pot – i ha de– ser utilitzada per desafiar la creació més perversa de l’home: la bomba nuclear. Ningú hauria de treure profit d’aquesta terrible indústria de la mort que ens amenaça a tots.”
Informe Don’t Bank on the bomb
Annex
Inversions del Banco Santander
• Boeing: el Banco Santander va finançar bons emesos per Boeing el mes de novembre de 2009 (12 milions de dòlars) i el juliol de 2011 (una estimació de 15 milions de dòlars), i va proporcionar préstecs el mes de novembre de 2009 (29,5 milions de dòlars), el març de 2010 (una estimació de 60 milions) i el novembre de 2010 (una estimació de 40,7 milions). Boeing fabrica els míssils nuclears dels EUA.
• EADS: el Banco Santander va prestar aproximadament 111,4 milions a EADS l’abril de 2011. EADS fabrica míssils nuclears francesos.
• Finmeccanica: el Banco Santander va finançar bons el mes d’octubre de 2009 (una estimació de 62,5 milions de dòlars), i va proporcionar préstecs el juliol de 2008 (una estimació de 99,2 milions), i el juliol de 2010 (una estimació de 127,3 milions).
• General Dynamics: Banesto, adquirit pel Banco Santander, va prestar 37,5 milions de dòlars a General Dynamics el juliol de 2010 i 78,1 milions el juliol de 2011. General Dynamics construeix submarins nuclears pels Estats Units.
• Honeywell International: Sovereign Bank, subsidiari del Banco Santander, va prestar 50 milions de dòlars a Honeywell International el març de 2011. Honeywell produeix components per a les armes nuclears dels EUA i duu a terme proves nuclears simulades.
• Rolls-Royce: el Banco Santander va prestar una estimació de 46,3 milions de dòlars a Rolls-Royce l’octubre de 2011. Rolls-Royce, l’empresa de defensa (a diferència de l’empresa d’automòbils que és part de BMW), està implicada en el programa d’armes nuclears de la Gran Bretanya.
• Safran: el Banco Santander va proporcionar una estimació de 121,3 milions de dòlars a Safran el desembre de 2010. Safran està implicada en la producció de míssils nuclears francesos.
• Thales: el Banco Santander va finançar bons emesos per Thales l’octubre de 2010 (una estimació de 139,2 milions), i va prestar a la companyia una estimació de 107,9 milions el desembre de 2010. Thales produeix míssils nuclears francesos.
Inversions del BBVA
• Babcock & Wilcox: el BBVA i el seu subsidiari Compass Bank van prestar cada un, una estimació de 28 milions de dòlars a Babcock & Wilcox el maig de 2010. Babcock & Wilcox gestiona la planta Pantex de l’Administració nord-americana per a la Seguretat Nuclear Nacional.
• Bechtel: el Compass Bank va prestar a Bechtel una estimació de 75 milions el juliol de 2011. Bechtel gestiona els laboratoris d’armes nuclears de Los Álamos i Lawrence Livermore als Estats Units.
• Boeing: el BBVA ha subscrit bons emesos per Boeing des de juliol de 2009 per 80,7 milions, i ha prestat a la companyia una estimació de 90,2 milions des de novembre de 2008.
• EADS: el BBVA va subscriure bons emesos per EADS l’agost de 2009 (una estimació de 45 milions de dòlars), i li va prestar una estimació de 111,4 milions l’abril de 2011.
• Finmeccanica:el BBVA va subscriure bons emesos per Finmeccanica l’octubre de 2009 (una estimació de 44,4 milions de dòlars) i accions emeses el novembre de 2008 (77,9 milions de dòlars). A més, li va proporcionar crèdits el juliol de 2008 (una estimació de 92,2 milions) i el juliol de 2010 (una estimació de 127,3 milions).
• General Dynamics: el BBVA va subscriure bons emesos per General Dynamics el juny de 2009 (52,5 milions) i el juliol de 2011 (180 milions), i va proporcionar crèdits a la companyia el juliol de 2010 (80 milions de dòlars) i juliol de 2011 (160 milions).
• Honeywell International: el BBVA va subscriure bons emesos per Honeywell International el febrer de 2009 (21 milions de dòlars) i el febrer de 2011 (21 milions) i va proporcionar un crèdit a la companya el març de 2011 (100 milions).
• Thales: el BBVA va prestar 87,9 milions a Thales el desembre de 2010.