Amb 21 vots a favor i 14 abstencions
La Comissió d’Afers Exteriors del Congrés dels Diputats ha aprovat en la sessió d’aquest matí una Proposició No de Llei on es dona suport a la prohibició de les armes nuclears i es demana al govern espanyol que s’impliqui en el procés diplomàtic cap al desarmament nuclear.
La PNDL, que fa uns mesos FundiPau va fer arribar a tots els Grups Parlamentaris del Congrés i que avui ha estat defensada pel diputat Eduardo Madina, s’ha aprovat amb 21 vots a favor i 14 abstencions. Text de la PNDL (pàg. 11)
L’objectiu de la Proposició és justament, que l’Estat espanyol se sumi al procés internacional que persegueix l’aprovació d’un tractat de prohibició de les armes nuclears més enllà del Tractat de No Proliferació (TNP), que s’ha demostrat inoperant.
“Més de 130 països de tot el món ja han fet una aposta clara per la seguretat real, la que es basa en evitar riscos greus i innecessaris per a les persones i el planeta, donant suport a un tractat de prohibició de les armes nuclears. En canvi, les potències nuclears i la pràctica totalitat dels membres de l’OTAN, l’Estat espanyol inclòs, s’hi oposen. Cal pressionar perquè enlloc de frenar avenços en clau de pau i seguretat, s’hi sumin. Per això la votació d’avui al Congrés és tan important: les forces polítiques presents, representants de la ciutadania, reclamen al Govern que canviï d’actitud’ afirma Jordi Armadans, director de FundiPau.
Des del 15 de juny i fins el 7 de juliol se celebra a la seu de l’ONU a Nova York la segona sessió de la conferència per negociar un tractat de prohibició de les armes nuclears, les úniques armes de destrucció massiva que no estan prohibides. Després de la primera sessió, celebrada del 27 al 31 de març de 2017, 132 països es van mostrar favorables a l’aprovació d’un Tractat de prohibició.
Aquesta aprovació al congrés es produeix uns dies després (el 8 de juny) que la Comissió d’Acció Exterior i Cooperació del Parlament de Catalunya aprovés una Resolució de suport a la prohibició de les armes nuclears reclamant als estats, especialment a l’espanyol, que participin en la conferència de Nacions Unides.