Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
19/02/2014

El Congrés preveu aprovar demà la ratificació del Tractat sobre Comerç d’Armes

Espanya pot convertir-se en el 12è Estat a ratificar el primer Tractat global que regula el comerç internacional d’armes.

Madrid/Barcelona. Amnistia Internacional, FundiPau i Oxfam Intermón fan una crida als grups parlamentaris perquè votin a favor de la ratificació del Tractat sobre Comerç d’Armes (TCA) en el ple del Congrés dels Diputats que se celebrarà demà dijous, 20 de febrer, al matí.

Per a Esteban Beltrán, director d’Amnistia Internacional, “Un acord unànime de tots els grups parlamentaris reflectiria el sentir majoritari de l’opinió pública, contrària a la venda d’armes per cometre atrocitats. Els diferents governs espanyols des de l’any 2005 han donat suport a aquesta iniciativa. Després de l’autorització del Congrés, el govern ha de procedir a la seva imminent ratificació i recolzar la seva entrada en vigor al més aviat possible”.

El Tractat sobre Comerç d’Armes aprovat per l’ONU a l’abril del 2013 és el resultat d’una campanya internacional de deu anys de la societat civil. És el primer instrument internacional legalment vinculant que regula les transferències internacionals d’armes i municions. Estableix una “Regla d’Or”, que prohibeix als Estats transferir armes convencionals a altres països si saben que seran utilitzades per cometre genocidi, crims de lesa humanitat o crims de guerra o facilitar la seva comissió. També obliga tots els governs a avaluar el risc de transferir armes, municions o components a altres països on puguin ser utilitzats per cometre o facilitar greus violacions del dret internacional humanitari i dels drets humans. Els governs han de denegar les autoritzacions si hi ha un risc “preponderant” d’aquestes greus violacions que no es pugui mitigar, tenint en compte el risc que s’utilitzin per cometre actes greus de violència de gènere, violència contra les dones i els nens. Les ONG consideren que el govern ha de complementar aquesta ratificació adequant la legislació espanyola a la “Regla d’Or” del Tractat. 

“La delegació espanyola va jugar un paper actiu en la recta final de la negociació del TCA, defensant la “Regla d’Or”. El govern espanyol, que va signar el tractat a Nova York el 3 de juny, va ser l’únic Estat que en l’acte de signatura va manifestar que aplicaria provisionalment aquests principis a fi de salvaguardar els drets humans i respectar el dret internacional humanitari” ha manifestat Jordi Armadans, director de FundiPau.

Per a José María Vera, director Executiu d’Oxfam Intermón: “El compromís del govern expressat públicament amb la “Regla d’Or” del Tractat és molt positiu i ha de ser el principi rector de les decisions sobre transferències d’armes espanyoles a l’estranger. La prioritat ha de ser evitar les vendes d’armes que puguin ser utilitzades per cometre atrocitats”.

Les autoritzacions de vendes d’armes espanyoles van superar els 8.000 milions el 2012. Aquestes xifres van convertir Espanya en el segon Estat de la UE en exportació d’armes, per darrere de França i per davant d’Alemanya, Itàlia i el Regne Unit. Aquestes operacions es van realitzar en un context de clara tensió entre les limitacions establertes per la Llei d’exportació d’armes espanyoles 53/2007 i la clara voluntat del Govern d’incrementar les vendes en l’exterior. Segons les estadístiques oficials d’exportacions d’armes espanyoles, les autoritzacions de vendes d’armes en el primer semestre de 2013 van superar els 3.360 milions d’Euros.

Notes per als editors

•    El Tractat sobre el Comerç d’Armes (TCA) s’aplica a les principals armes convencionals – carros de combat, vehicles blindats de combat, sistemes d’artilleria de gran calibre, aeronaus de combat, helicòpters d’atac, bucs de guerra i míssils i llança-míssils- així com les armes petites i les armes lleugeres.
•    El TCA regula les exportacions, importacions, activitats de corretatge, trànsit i transbordament. Exigeix als Estats que estableixin i mantinguin un sistema nacional de control i mesures per evitar el desviament d’armes convencionals i promou la cooperació i l’assistència internacional. Suposa avanços en transparència perquè obliga els Estats a presentar informes anuals sobre les exportacions i importacions autoritzades o realitzades.
•    El TCA va ser aprovat en una votació aclaparadorament majoritària de l’Assemblea General de Nacions Unides el 2 d’abril del 2013, després de set anys de negociacions a l’ONU.
•    Tres estats van votar en contra: Iran, Síria i Corea del Nord, 156 estats (inclosos EUA, França i Regne Unit) van votar a favor i 23 (inclosos Rússia, Xina i Índia) es van abstenir.
•    Des del 2010, el comerç internacional d’armes ha mogut anualment entre 57.000 i 70.000 milions d’Euros.
•    El tractat entrarà en vigor 90 dies després que el 50º estat signatari hagi completat el procés de ratificació. A data d’avui, 116 països han signat el Tractat i 11 l’han ratificat. Seguiu el procés.
•    El Consell de la Unió Europea (UE) té previst aprovar en breu la decisió del Parlament Europeu, adoptada el 4 de febrer, d’autoritzar la ratificació del TCA per part dels Estats Membres de la UE, que es preveu ratifiquin el Tractat de forma imminent. Aquest procés és necessari perquè el Tractat afecta qüestions comercials, que són competència de la Comissió Europea.