Amnistia Internacional, Greenpeace, FundiPau i Oxfam Intermón donen la benvinguda als avenços fets i han rebut amb una gran satisfacció el fet que el Consell de Ministres remetés dijous passat, 5 de desembre, a les Corts Generals, el Tractat sobre Comerç d’Armes (TCA) per a la seva ratificació.
Per a Mario Rodríguez, director de Greenpeace Espanya “arribar fins aquí ha estat un èxit històric de l’embranzida i activisme ciutadà. L’any passat, el Congrés, una desena de parlaments autonòmics i mig centenar d’ajuntaments i institucions van aprovar mocions o declaracions institucionals a favor del Tractat. 40.000 ciutadans van signar aquesta mateixa declaració. El Govern espanyol ha sentit aquesta pressió. Ara, dóna un nou pas clau, després d’anys de negociacions, en demanar la seva ratificació i recolzar així el fet que entri en vigor”.
Per les ONG, aquesta ratificació implica modificar la legislació espanyola i adaptar-la a la “Regla d’Or” del Tractat, reflectida en els seus articles 6 i 7. Aquests articles preveuen la no autorització de transferències d’armes per cometre atrocitats com genocidi, crims de lesa humanitat o crims de guerra i obliga els governs a avaluar el risc de transferir armes, municions o components a d’altres països on puguin ser utilitzats per cometre o facilitar greus violacions del dret internacional humanitari i dels drets humans. Els governs han de denegar les autoritzacions si hi ha un risc “preponderant” d’aquestes greus violacions que no es pugui mitigar, tenint en compte el risc que s’utilitzin per cometre actes greus de violència de gènere, violència contra les dones i els nens.
“La delegació espanyola va ser molt activa en la recta final de la negociació del TCA, defensant aquest articulat. El ministre Soria, que va signar el Tractat a Nova York el 3 de juny, va ser l’únic representant estatal a declarar, en el moment de la signatura, que aplicaria provisionalment aquests punts a fi de salvaguardar els drets humans i respectar el dret internacional humanitari”, indica Esteban Beltrán, director d’Amnistia Internacional.
Aquest compromís temporal és molt positiu i ha d’estar present i orientar totes les decisions d’autorització de transferències d’armes espanyoles a l’estranger, que segueixen preocupant a les ONG. “Les vendes d’armes espanyoles, les autoritzacions de les quals van superar els 8.000 milions el 2012, es van realitzar en un context de clara tensió entre les limitacions establertes per la Llei d’exportació d’armes espanyoles 53/2007 i la clara voluntat del Govern d’incrementar les vendes a l’exterior. La ratificació del Tractat ha de deixar clar que la prioritat del Govern és controlar les vendes”, ha indicat José María Vera, director executiu d’Oxfam Intermón.
A l’espera de la publicació per part del Govern de les estadístiques oficials d’exportacions d’armes espanyoles en el primer semestre del 2013, les ONG consideren que la ratificació del Tractat pot ser un moment en què el Govern rendeixi comptes davant el Congrés i els ciutadans sobre l’aplicació de la Llei 53/2007.
“La Llei sobre comerç d’armes va ser aprovada amb el consens de tots els partits polítics fa just sis anys. És una bona oportunitat per contemplar el camí recorregut i que el Secretari d’Estat de Comerç faci un balanç de l’aplicació de la llei des del 2008 fins el 2012, detallant el seguiment per part del Govern dels dictàmens parlamentaris i les seves recomanacions” conclou Jordi Armadans, director de FundiPau.
Notes per als editors
• El Tractat sobre Comerç d’Armes, que regula per primera vegada les transferències internacionals d’armes i municions, es va aprovar en una votació aclaparadorament majoritària de l’Assemblea General de Nacions Unides, el 2 d’abril del 2013.
• Tres estats van votar en contra: l’Iran, Síria i Corea del Nord, 156 estats van votar a favor i 23 es van abstenir.
• Fa més d’una dècada, quan es va iniciar la campanya Armes Sota Control a favor del TCA, només Mali, Costa Rica i Cambodja donaven suport al Tractat. Després de 10 anys i d’una enorme pressió feta per activistes de tot el món, més de 150 països s’han sumat a l’adopció d’un acord jurídicament vinculant d’armes.
• El Tractat entrarà en vigor 90 dies després que el 50è estat signatari hagi completat el procés de ratificació. A data d’avui, 115 països han signat el Tractat i 8 l’han ratificat:
http://treaties.un.org/pages/ViewDetails.aspx?src=TREATY&mtdsg_no=XXVI-8&chapter=26&lang=en