Oslo/Madrid/Barcelona.- A les 15.30 de la tarda d’avui dimecres, el ministre d’Afers exteriors, Miguel Ángel Moratinos, ha signat a Oslo el Tractat internacional que prohibeix les bombes de dispersió. Durant tot el dia, més de 100 Governs de tot el món hauran signat el tractat, entre ells, molts dels productors d’aquest armament, d’altres que en tenen arsenals i alguns que l’han utilitzat en el passat. Les organitzacions de l’Estat espanyol que formem part de la Coalició contra les bombes de dispersió (CMC per les seves sigles en anglès) creiem que aquest és un moment històric i volem felicitar el Govern espanyol per haver-s’hi sumat. Al llarg del matí, ja havien firmat 28 països i s’hi havien sumat alguns que no ho tenien previst fer-ho, com ara Afganistan.
Representants al més alt nivell de més de 100 Governs han participat avui en la Conferència Diplomàtica en què s’ha signat el Tractat que prohibeix la fabricació, ús, venda i emmagatzematge de les bombes de dispersió. Al seu costat, més de 250 persones de 70 països, membres de les nombroses organitzacions que formem part de la CMC, han estat a Oslo per ser testimonis d’aquest esdeveniment i felicitar aquells països que han decidit sumar-se al procés.
Pel que fa a Espanya, aquests dies s’han produït dos fets importants. Ahir dimarts, la ministra de Defensa, Carme Chacón, anunciava que Espanya destruirà tot el seu arsenal de bombes de dispersió en un termini de set mesos. I avui, el ministre d’exteriors ha estat a Oslo per signar el Tractat contra les bombes de dispersió.
La Fundació per la Pau, Greenpeace, Justícia i Pau i el Moviment per la Pau volem felicitar el Govern espanyol per donar aquest pas i sumar-se de forma activa a la prohibició d’aquest armament. Creiem que la millor forma de mostrar un compromís per la pau és renunciar a aquelles armes que tenen un impacte indiscriminat en les poblacions civils. La signatura del Tractat es pot considerar doncs, un esdeveniment històric. En realitat, és el pas més important que ha donat la comunitat internacional en una dècada en matèria humanitària i de desarmament.
El Procés d’Oslo va començar fa només 18 mesos i en aquest breu termini de temps s’ha assolit un Tractat. A més, es tracta d’un bon text que conté la immensa majoria de les peticions de la societat civil. El paper de lideratge d’alguns Governs, especialment el de Noruega, ha estat clau, però el procés no hagués estat possible sense una societat global compromesa que, arreu del món, el va impulsar i encoratjar. El Tractat signat avui mostra que el canvi és possible.
Durant els dies previs a la Conferència, l’activitat de la societat civil ha estat molt intensa. Avui, a l’exterior del City Hall d’Oslo, i mentre es desenvolupava la cerimònia, hi ha hagut nombroses activitats dedicades a sensibilitzar sobre les bombes de dispersió i el perill que representen. Entre elles, un equip de desminatge mostrava al públic les tècniques per a retirar o destruir restes explosives i els perills que això representa. També hi havia l’autobús de la prohibició, amb els activistes que han recorregut més de 10.000 quilòmetres per tota Europa per reclamar la prohibició d’aquest armament. A partir de les 17.00h un concert posava fi a la celebració.
ANNEXOS
INFORMACIÓ IMPORTANT PER ALS MITJANS DE COMUNICACIÓ:
Hi ha espai per a càmeres, fotògrafs, etc., al saló principal, on tindrà lloc la cerimònia d’obertura i els principals discursos. I àrees per a fotografies i entrevistes Possibilitat d’accés a la sala on es duu a terme la signatura. Material per a mitjans de cada país (en IMX i DV PAL) amb el discurs del representant del país, imatges de la signatura, material de context i històric, etc. Disponible a www.osloccm.no/media. Un centre de premsa amb telèfons, fax, fotocopiadores i accés a Internet.
EL CONTINGUT DEL TRACTAT
És un text sense excepcions, que prohibeix tots els tipus de bombes de dispersió.
No tindrà retards en la seva aplicació, donat que, tot i els intents de diversos països de retenir durant un temps els seus arsenals, no s’han acceptat períodes de transició.
Entrarà en vigor quan 30 països l’hagin signat i ratificat. Això pot succeir molt aviat.
Totes les bombes de dispersió que s’han usat a Vietnam, Laos o Cambotja; Kosovo, Afganistan, Iraq o Líban, quedaran prohibides, igual que totes les altres.
Un altre punt fort del Tractat és l’alt nivell de detall amb que es defineixen els apartats de cooperació internacional i d’assistència a les víctimes. Aquests eren els punts febles del Tractat d’Ottawa sobre mines antipersones i ara han quedat resolts, un fet que representa un precedent important de cara a altres futurs tractats sobre armes convencionals.
Finalment, malgrat que existeix la possibilitat de fer ús de bombes dispersió en les operacions militars conjuntes entre estats que hagin ratificat el Tractat i aquells que no ho hagin fet, aquestes opcions podran minimitzar-se si la societat civil contínua mostrant-se tan vigilant i activa com fins ara.
Contacte per a mitjans de comunicació:
Fundació per la Pau
Lourdes Vergés, tel. 93 302 51 29
www.fundacioperlapau.org