L’Índia és el principal importador d’armes del món en el període 2006-2010
L’Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) ha fet públiques avui les dades sobre les transferències internacionals d’armes.
Segons aquestes dades, els estats del Nord d’Àfrica i de l’Orient Mitjà són vistos com a mercats potencialment lucratius per part dels exportadors d’armes, tenint en compte els beneficis obtinguts en els darrers anys gràcies als recursos naturals. Les tensions internes i interestatals alimenten una demanda creixent alhora que són una causa de preocupació.
En el període 2006-2010, les importacions d’armes van ser particularment importants als Emirats Àrabs Units, Israel, Egipte i Algèria. A la vista de les comandes ja fetes i dels plans d’adquisició anunciats, s’espera que les importacions d’armes de l’Aràbia Saudita i del Marroc s’incrementaran significativament els propers anys.
Segons el Pieter Wezeman, del programa de transferències d’armes del SIPRI, “tot i que Líbia va fer un nombre limitat de comandes d’armes pesades convencionals després de l’aixecament de l’embargament d’armes de les NNUU el 2003, en els darrers anys ha esdevingut un exemple perfecte de la cursa pels contractes que es disputen els principals exportadors: França, Itàlia, el Regne Unit i Rússia.”
De tota manera, hi ha límits pel que fa a allò que els països exportadors volen subministrar, tal i com mostren els embargaments d’armes imposats pel Consell de Seguretat de les Nacions Unides, a l’ Iran el juny del 2010 (en referència a la majoria d’armes pesades), i a Líbia el febrer del 2011 (en referència a un ampli ventall d’equipament militar i paramilitar).
L’Índia és el principal importador d’armes del món segons les dades del SIPRI sobre transferències internacionals d’armes.
L’Índia va importar el 9% del volum de transferències internacionals d’armes del període 2006-2010. El 82% d’aquestes importacions són d’origen rus.
“Les importacions índies d’armes pesades convencionals es deuen a diferents factors. Els més citats són les rivalitats amb el Pakistan i amb la Xina i els problemes seguretat interna”, afirma Siemon Wezeman del programa de transferències d’armes del SIPRI. “Com a importador, l’Índia exigeix contrapartides i transferències de tecnologia per estimular la seva pròpia indústria armamentística, i per tal de garantir els contractes, la major part dels exportadors accepten aquestes exigències.
Competència entre els exportadors d’armes
“Hi ha una intensa competència entre els exportadors d’armes pel que fa als mercats de gran pressupost que es poden obtenir en països d’Àsia, l’Orient Mitjà, el Nord d’Àfrica i l’Amèrica Llatina”, assegura el Dr. Paul Holton, director del programa de transferència d’armes del SIPRI. El consorci de l’Eurofighter (compost per Alemanya, Espanya, Itàlia i el Regne Unit), els EUA, França, Rússia i Suècia es disputen les comandes d’avions de combat en aquestes regions, amb notables competidors al Brasil i a l’Índia. D’altra banda, Alemanya, França, Itàlia i el Regne Unit es disputen les comandes d’equipament naval d’Algèria.
Mark Blomley, especialista en Europa del mateix programa, afegeix que “són principalment els productors europeus els que busquen oportunitats d’exportacions i que compten, a més, amb el suport dels seus governs per mitjà de les ajudes a l’exportació”. Aquest és, per exemple, el cas de les firmes d’armament angleses, franceses, italianes i sueques que reben el suport dels seus governs en la competició per les comandes multimilionàries del Brasil per avions de combat i vaixells de guerra, tot i que la recent elegida presidenta del Brasil, Dilma Rouseff, ha ajornat la conclusió d’aquests contractes.
Altres dades destacables
- La mitjana del volum de transferències d’armes mundial en el període 2006-2010 va ser un 24 % més elevat que en el període 2001-2005.
- L’Àsia Oceania es manté com la principal regió importadora en el període 2006-2010 amb un 43% de totes les importacions, seguida per Europa (21%), l’Orient Mitjà (17%), el continent americà (12%) i Àfrica (7%).
- Els quatre principals importadors d’armes convencionals del període 2006-2010 es situen a l’Àsia: L’Índia (9% de totes les importacions), Corea del Sud (6%), Xina (6%), i Paquistan (5%). Aquests països han importat i continuen rebent un ventall d’armes pesades convencionals, en particular avions de combat, i sistemes navals.
- Els EUA continuen sent el principal exportador mundial d’equipaments militars, representant el 30% de les exportacions globals d’armes en el període 2006-2010. Durant aquest mateix període, el 44 % dels lliuraments provinents dels EUA van anar a Àsia i a Oceania, 28% a l’Orient Mijtà i el 19 % a Europa.
L’exhaustiva actualització anual de la base de dades del SIPRI sobre transferències d’armes està disponible des d’avui a www.sipri.org .
Nota de premsa del SIPRI en anglès