El Salvador, Hondures, Nicaragua i Uruguai donen suport a lelaboració dun tractat internacional
San José de Costa Rica, 5 de setembre de 2007. En la primera Conferència Regional sobre Bombes de Dispersió prevista pel Procés dOslo, quatre països més shan sumat a la iniciativa dassolir amb un nou tractat internacional que prohibeixi les bombes de dispersió lany 2008. Amb el compromís de El Salvador, Hondures, Nicaragua i Uruguai, són ja 80 països els països que donen suport al Procés d’Oslo.
18 països d’Amèrica Llatina shan reunit a San José de Costa Rica els dies 4 i 5 de setembre, en una trobada regional per enfortir el suport a un nou tractat que prohibeixi lús, la producció, lemmagatzematge i la transferència de les bombes de dispersió que causen danys inacceptables a la població civils, i que es vol que entri en vigor lany 2008. Només Cuba va rebutjar la invitació a participar.
Aquesta reunió ha demostrat que els governs d’Amèrica Llatina estan preparats per actuar col·lectivament per aconseguir un tractat efectiu i en el menor temps possible afirma Stevee Goose, co-Director de la Cluster Munition Coalition i Director de la divisió darmes de Human Rights Watch.
Prèviament a la reunió, Argentina va informar oficialment que havia destruït els seus estocs de bombes de dispersió i Xile va declarar que ja no nestà produint i que no ho farà en el futur.
Per la seva banda, Brasil va ha estat lúnic país que no ha expressat el seu suport al Procés d’Oslo, i sha quedat sol a la regió. Brasil és un productor i exportador significatiu de bombes de dispersió i compta amb importants estocs daquestes muncions.
La majoria dels països llatinoamericans han donat el seu suport a la proposta del Perú i Costa Rica per a la creació duna Zona Lliure de Bombes de Dispersió, invocant el lideratge i la visió daquesta regió en lestabliment del Tractat del Tlatelolco, als anys 60, que prohibia ladquisició darmes nuclears.
La Cluster Munition Coalition (CMC), de la que és membre la Fundació per la Pau, es complau del fet que els participants fessin palesa la necessitat que el futur tractat contingui una proposta detallada que inclogui la destrucció destocs, la neteja de les àrees contaminades i lassistència a les víctimes i comunitats afectades. La CMC, veu també amb satisfacció que els governs assenyalessin que lanomenada solució tècnica al problema de les bombes de dispersió, com són els mecanismes dautodestrucció o el control dels índexs derrades no és factible ni fiable. Alguns governs van citar la Convenció sobre Armes Convencionals com un dels altres fòrums per abordar del tema.
Els governs llatinoamericans entenen que un tractat sobre les bombes de dispersió ha d’estar guiat per les preocupacions humanitàries i ser responsable de les necessitats daquells que han sofert els terribles efectes daquestes bombes, assegura dir Gisela Lujan, representant de la CMC a Perú.
El Programa per al Desenvolupament de les Nacions Unides ha donat un ampli suport a la realització d’aquesta Conferència. Així mateix, diverses agències de les Nacions Unides presents en la Conferència, han emfatitzat el seu suport al Procés d’Oslo i a un nou tractat internacional que prohibeixi les bombes de dispersió com una prioritat urgent, alhora que han reiterat la cridat de les Nacions Unides a lestabliment duna moratòria fins que existeixi un instrument apropiat.
Per la seva banda, des del mes de maig, la Fundació per la Pau, convida els ciutadans a què sadrecin al President del Govern Espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero, per demanar-li que prohibeixi lús, la fabricació i lemmagatzematge de les bombes de dispersió. Amb aquesta acció la Fundació per la Pau vol aconseguir el màxim nombre possible dadhesions per exercir una major pressió ciutadana sobre lExecutiu.
http://www.fundacioperlapau.org/campanyes/dispersio/ciberaccio_dispersio.php
LEstat Espanyol és un dels fabricants daquest tipus darmes que violen el Dret Internacional Humanitari. A més, lexèrcit espanyol disposa i utilitza aquest tipus darmament i, segons el propi Ministeri de Defensa les capacitats militars que proporcionen aquestes municions són necessàries pel manteniment de loperativitat de les Forces Armades i, per tant, no es considera convenient la prohibició de la seva fabricació.
Contacte per a mitjans de comunicació:
Fundació per la Pau
Lourdes Vergés, tel. 93 302 51 29
lverges@fundacioperlapau.org
www.fundacioperlapau.org