Nova York. Els esforços per acabar amb el comerç d’armes internacional irresponsable i poc regulat corren el risc de fracassar en el moment en què les negociacions a les Nacions Unides entren en la setmana decisiva, afirmen les ONG. La Fundació per la Pau, participa en les negociacions a Nova York.
Les negociacions que han continuat a Nova York durant el cap de setmana estan sent dominades pels governs escèptics, com el d’Iran, Síria i Cuba, que voldrien que el tractat que s’aprovi sigui insuficient – o fins i tot que no hi hagi tractat.
La Xina i Rússia s’oposen a incloure els Drets Humans i el Dret Internacional Humanitari en l’acord mentre que els EUA volen exclusions que soscavarien greument l’efectivitat del tractat.
Londres i París, que prèviament havien estat líders clau per un tractat fort, es veuen ara intensament pressionats per Washington. Així, semblen disposats a sacrificar la protecció dels Drets Humans i del Dret Internacional Humanitari, esperant que d’aquesta manera la Xina, Rússia i els Estats Units signin l’acord final.
La creixent preocupació radica en que països que han expressat anteriorment el seu suport a un tractat robust, com Austràlia, França, el Japó o el Regne Unit ara estan rebaixant el contingut del text a la sala de negociacions, en comptes de centrar els seus esforços en els debats a porta tancada amb els països més decisius.
Jeff Abramson, director de la campanya Armes Sota Control (ASC), afirma:
“Aquesta setmana tot està en joc. Encara tenim a l’abast un tractat fort tot i que hi ha un risc real de que se’ns escapi de les mans en el darrer moment. Ara és el moment d’actuar. Tots els estats que han exigit un Tractat sobre Comerç d’Armes fort han de complir les seves promeses.”
Jordi Armadans, director de la Fundació per la Pau, membre d’ASC:
“Malgrat les dificultats, estem davant d’una oportunitat història i seria irresponsable que els estats no fessin un esforç per desencallar les negociacions i arribar a un acord. La realitat de les 500.000 persones que cada any perden la vida a causa de la violència armada, hauria de moure els delegats a fer-ho possible.
El punt crític durant els últims dies de negociacions serà la manera com s’entenen els passos que els governs hauran de fer abans de decidir si autoritzen o no les transferències d’armes. Un petit grup de governs rebutja acceptar que les transferències s’haurien de prohibir si hi ha un risc substancial que les armes siguin utilitzades per violar el dret internacional humanitari o els drets humans.
Divendres passat, un comunicat que destacava que els principis humanitaris s’han d’incloure en el tractat va rebre el suport de 74 estats, entre els quals Colòmbia, Malawi, Mèxic, Noruega i Nova Zelanda, així com de grups de les regions d’Àfrica i el Carib. En canvi, països líders com Austràlia, el Japó i França no van signar el comunicat.
Tot i així, més de 70 països que s’han vist afectats per la violència armada han deixat clar que no cediran i que no acceptaran un tractat insuficient.
Les ONG, estan convençudes que encara hi ha temps perquè més països alcin la seva veu i mostrin el seu compromís perquè l’acord sigui el més fort possible. Els estats escèptics han tingut més protagonisme del que els correspondria en un primer pla. Amb cinc dies de negociacions per endavant, es fonamental que els que donen suport al Tractat lluitin per defensar un text que realment salvi vides.
FI
Armes Sota Control. Es un moviment global que treballa per aconseguir un Tractat sobre Comerç d’Armes (TCA) legalment vinculant que salvi vides. Està formada per 90 coalicions i organitzacions, entre les quals la Fundació per la Pau, amb presència en més de 125 països.
Molts d’aquests activistes estan actualment a Nova York per exigir als diplomàtics i ministres d’arreu del món que negociïn un TCA sòlid, que compromet els estats a acabar amb les transferències d’armes i municions que alimenten conflictes, agreugen la pobresa i provoquen greus violacions dels drets humans i del dret internacional humanitari.
www.controlarms.org