Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
28/03/2013

El Tractat sobre Comerç d’Armes fracassa de nou

Malgrat el suport de la gran majoria de països, la Conferència de les NNUU ha acabat sense acord per controlar les armes pel bloqueig d’uns pocs països

 

Després de 10 dies de negociacions intenses a les NNUU països com Iran, Corea del Nord i Síria han bloquejat l’acord i han fet impossible que s’aprovés un Tractat sobre Comerç d’Armes que reguli aquestes transaccions mortíferes.

Els activistes han expressat la seva “enorme frustració” amb el procés de consens després que Síria, la República Islàmica de l’Iran i la República Democràtica Popular de Corea del Nord hagin bloquejat l’acord del Tractat sobre Comerç d’Armes. Malgrat un intent valent en l’últim minut per part de Mèxic, el Japó i altres països de salvar el  

procés, la posició de Rússia ha acabat provocant que el president de la Conferència arribés a la conclusió que el consens no es podia aconseguir.

La Coalició Armes Sota Control afirma que l’històric Tractat encara és a l’abast, però que el procés de consens ha retardat de nou el procediment, quan un grapat d’estats escèptics han usat el seu poder de veto en contra de la immensa majoria dels Estats, que volen veure el Tractat aprovat.

Kenya ha llegit una declaració en nom de 12 Estats, demanant a l’Assemblea General de l’ONU que adopti el Tractat per votació tan aviat com sigui possible. El més aviat que això es podrà fer és el 2 d’abril, dimarts, quan el president de la Conferència, l’Ambaixador Peter Woolcoot presentarà el seu informe. Es preveu que el Tractat passi aleshores per majoria, englobant en el dret internacional, per primera vegada, un conjunt de normes per regular el comerç mundial d’armes.

Anna Macdonald, directora d’Armes sota Controla a Oxfam Internacional afirma: “El món ha estat segrestat per tres Estats. Sabíem des del principi que el procés de consens era profundament defectuós i avui hem vist que en realitat és disfuncional. No s’hauria de permetre que països com l’Iran, Síria i Corea del Nord dictin a la resta del món com s’ha de regular la venda d’armes.

“No estem desanimats. Aquest Tractat es convertirà en una realitat, és només una qüestió de temps. Creiem que la lluita per un Tractat sobre Comerç d’Armes està a punt d’acabar i que estem molt a prop de l’inici d’una nova era. Tenim un missatge clar per als violadors dels drets humans i els traficants d’armes: el vostre temps és a punt d’acabar-se”.

La coalició Armes sota Control ha acollit favorablement el nou projecte de text tot i que n’ha criticat algunes parts on encara hi ha llacunes en temes crucials. Els activistes consideren que la llista d’armes que inclou l’esborrany segueix sent massa estreta i els criteris pels quals els governs avaluaran la possibilitat d’autoritzar una transferència d’armes és ambigu.

La coalició fa una crida als Estats per veure el Tractat com un punt de partida, que estableix nous estàndards internacionals. Un cop aprovat, demanen als Estats que apuntin alt en els seus plans d’aplicació i que signin i ratifiquin el Tractat el més aviat millor.

Pel director de la Fundació per la Pau, Jordi Armadans ‘el procés per a la regulació de les armes ja no té volta enrera: portem 15 anys demanant que el comerç d’armes estigui sota legislació global igual que molts altres productes. I, malgrat el fracàs d’avui, en breu, s’aconseguirà’.

‘El descontrol i la proliferació d’armes crea sofriment i pèrdues de vides humanes a centenars de milers de persones. Evitar-ho és una actitud de mínima responsabilitat que, ben aviat, els Estats no podran eludir’