Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
02/11/2009

Els principals venedors d’armes del món promouen un tractat internacional per controlar el comerç d’armes

El 30 d’octubre, la majoria de governs reunits a la seu de les Nacions Unides a Nova York van acordar un calendari per elaborar un Tractat sobre el Comerç d'Armes “ferm i sòlid”. Després d’anys de negociacions, els estats es van comprometre a promoure una normativa que controli les transferències internacionals d’armes convencionals.

 

Nota de premsa – 30 d'octubre de 2009

Els principals venedors d'armes del món prometen un tractat internacional sobre el comerç d'armes

Les ONG de la campanya estatal i el Congrés dels Diputats demanen al govern central que tingui un paper actiu i destacat en el procés

(Madrid/Barcelona).- Avui, a les Nacions Unides, després d’anys de debats, una amplíssima majoria de governs acordaran un calendari per elaborar un Tractat sobre el Comerç d'Armes “ferm i sòlid” amb “les normes comunes més elevades” per controlar les transferències internacionals d’armes convencionals. Actualment no existeix cap Tractat internacional sobre el comerç d’aquest tipus d’armes.

La majoria dels principals venedors d’armes del món –com els Estats Units, el Regne Unit, França i Alemanya – donaran suport al procés de l’ONU. Es preveu que en la votació, que tindrà lloc a Nova York aquesta tarda a les 7 pm, hora espanyola, Rússia i la Xina s’abstinguin, però s’espera que participin en aquest procés. Està previst que en els debats sobre la resolució, nombrosos països expressin la seva opinió i subratllin la necessitat que el tractat es basi en el dret internacional, inclosos el Dret Internacional Humanitari i dels Drets Humans.

La campanya Armes Sota Control –una coalició de centenars d’ONG de més 100 països que promou el Tractat sobre Comerç d'Armes– ha acollit amb satisfacció el gran avanç històric que es produirà avui a l’ONU i ha demanat a tots els Estats que negociïn un Tractat realment eficaç. La campanya ha assenyalat que els governs han de mantenir l'impuls per garantir que el Tractat final tingui normes internacionals fermes sobre el comerç internacional d’armes. Els activistes han expressat reserves sobre el procediment previst per a la Conferència de l’ONU, que podria donar a cada Estat el dret de veto sobre les decisions definitives en la Conferència de l’ONU. Han advertit que no s’ha de permetre que un petit nombre d’Estats escèptics segrestin el procés del Tractat sobre el Comerç d'Armes quan està clar que el món vol un tractat sòlid.

“Tots els països participen en el comerç d’armes convencionals i comparteixen la responsabilitat pels danys ‘col·laterals’ que causa – morts, lesions i abusos contra els drets humans generalitzats”, ha declarat Jordi Armadans, director de la Fundació per la Pau. “Ara per fi els governs han acordat negociar controls internacionals legalment vinculants sobre aquest mortífer comerç.”

“El Tractat sobre Comerç d'Armes necessita una ‘regla d’or’ que exigeixi als governs que aturin les propostes de transferències d’armes quan existeixi un risc important que s’acabin utilitzant per cometre greus violacions dels drets humans o crims de guerra”, ha manifestat Yolanda Román, responsable de Política Exterior d'Amnistia Internacional, “una regla d’or així podria salvar milers de vides i protegir els mitjans de vida de molts milions de persones”.

“Els governs porten massa temps deixant que les armes circulin sense control, un fet que ha provocat dolor, sofriment i morts en algunes de les regions més empobrides del món. Centenars de milers de persones moren cada any a causa de la violència armada i les armes que cauen en mans de delinqüents i responsables d’abusos contra els drets humans destrueixen comunitats i els mitjans de vida de les persones”, ha declarat Francisco Yermo, d’Intermón Oxfam. “Els governs han de garantir que les negociacions fan honor a la promesa d’establir les normes més elevades possibles. Es tracta d’un tema de vida o mort per a milers de persones pobres de tot el món.”

El paper crucial d'Espanya i la petició del Congrés

El passat dia 22 d’octubre, el Congrés dels Diputats va aprovar el dictamen sobre les exportacions espanyoles d’armes de 2008, que van superar els 1.000 milions d’euros en operacions realitzades i els 3.000 milions d’euros en operacions autoritzades, col·locant Espanya com a sisè exportador mundial. Aquest dictamen demana que Espanya, que avui votarà a favor de la resolució en l’ONU, ocupi un paper actiu i destacat en el procés d’elaboració del Tractat Internacional sobre Comerç d'Armes, especialment durant la presidència semestral espanyola de la Unió Europea, que comença el gener de 2010.

El dictamen del Congrés també demana al Govern que doni suport la inclusió en el Tractat d’una «Regla d’Or» que obligui els governs a impedir les transferències d’armes a llocs on existeixi un risc substancial que s’utilitzin per cometre violacions greus del Dret Internacional dels Drets Humans o del Dret Internacional Humanitari, que contribueixin a mantenir una situació de violència armada il·legal o que agreugin considerablement la pobresa.
Les ONG valoren globalment com a positiu el dictamen del Congrés sobre les exportacions d’armes de 2008, ja que inclou recomanacions com ara que el govern faciliti més informació al Congrés sobre les exportacions autoritzades i les realitzades, que millori significativament l’aplicació dels criteris d’autorització d’exportacions, que examini cas a cas i denegui les autoritzacions de transferències d’armes i material de doble ús mentre no existeixin garanties suficients i indicis raonables que el material no contribuirà a la comissió de violacions de Drets Humans o del Dret Internacional Humanitari. També destaca el compromís de no relaxar els controls sobre l’exportació d’armes de caça i tir esportiu i les seves municions i millorar els mecanismes de transparència i de control.
Per contra, les ONG lamenten que el dictamen no reculli mesures per corregir la falta de coincidència entre les estadístiques oficials i els registres duaners en relació a la quantitat exportada i el cost d’algunes exportacions.