Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
28/02/2011

És hora de prendre’s seriosament el Tractat de Comerç d’Armes

Nova York. Membres de la campanya internacional per al control d’armes han fet una crida als governs reunits a les Nacions Unides perquè garanteixin que no es vendran armes ni municions a aquells que cometin abusos contra els drets humans. La crida s’ha fet just quan es reprenen aquesta setmana les negociacions sobre el Tractat de Comerç d’Armes (TCA), un tractat legalment vinculant per regular el comerç internacional d’armes.

“La mort i lesions causades en persones que es van manifestar pacíficament a l’Orient Mitjà i al Nord d’Àfrica mostra la urgent necessitat d’establir controls estrictes sobre una gran varietat d’armes que és probable que s’usin contra civils innocents. Els governs dels països productors d’armes han d’entendre que els ciutadans ja no accepten el comerç d’armes no regulat a l’hora de vendre les seves armes a líders que no miren prim a l’hora d’usarles contra els seus propis ciutadans” assegura Salah Abdellaoui d’Amnistia Internacional.  

El punt principal de l’agenda seran les converses sobre els criteris en funció dels quals les transferències d’armes seran autoritzades o denegades. Els membres de la campanya internacional destaquen que si existeix un risc elevat que les armes, les municions o equips relacionats siguin utilitzats per cometre greus violacions dels drets humans, no s’ha d’autorizar la seva venda.  

Els activistes asseguren que el Consell de Seguretat de les Nacions Unides ha actuat correctament imposant un embargament estricte d’armes a Líbia que inclou una amplia gamma d’armes, municions, equipament i diferents tipus de transferències. Per evitar futures tragèdies com aquesta, el món necessita urgentment una eina preventiva. Així, els Estats han de garantir que el Tractat de Comerç d’Armes que s’està negociant es farà a partir d’aquest important precedent.

Els governs discutiran què s’inclourà al TCA. Els membres de la campanya Armes Sota Control insisteixen que totes les armes, municions i equips relacionals (des de vehicles blindats, míssils, i aeronaus fins a armes lleugeres, granades i municions) vinculades amb l’ús de la força en operacions militars policials I de seguretat interna han d’estar cobertes pel Tractat si es vol que sigui eficaç en el seu propòsit de salvar vides i evitar seriosos abusos dels drets humans.   

La importància de la cooperació internacional i la necessitat d’assistència entre els països per fer que el tractat funcioni eficaçment també serà a la llista de temes pendents dels negociadors.

“El temps en què els nostres governs i empreses podien operar sense cap norma legalment vinculant està arribant a la seva fi. És ridícul que hi hagi tractats per regular la venda de qualsevol cosa, des dels ossos de dinosaure fins als segells de correus, però no el d’armes mortals. Els que exporten armes de forma irresponsable han de saber que els seus dies de comerç estan comptats. És hora de posar el comerç d’armes sota control”, afirma Anna Macdonald d’Oxfam International.

Cada minut mor una persona víctima de la violència armada, milers més resulten ferides o són víctimes d’abusos, segons dades de la campanya Armes sota Control, una xarxa internacional de la societat civil d’arreu del món.

“Esperem que aquesta setmana veurem el desenvolupament d’un text del Tractat que detalli quins estàndards comuns hauran d’implementar els governs en el futur. És vital que així sigui, considerant que estam a mig camí de les negociacions i que no queda massa temps més” afirma Baffour Amoa de la International Action Network on Small Arms (IANSA).

En aquests moments no hi ha regles internacionals integrals amb força legal que controlin el comerç d’armes convencionals i hi ha molts forats i buits legals en els controls nacionals i regionals que permeten que pistoles, bales, tancs i míssils acabin en zones de conflictes i en mans d’aquells que cometen crims de guerra, greus abusos dels drets humans i altres formes sistemàtiques de violència armada.

Nota de premsa en espanyol

Nota de premsa en anglès

Nota de premsa en francès