Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
08/06/2011

Espanya va vendre armes a països del nord d’Àfrica i del Pròxim Orient per un valor de més de 23 milions d’euros el 2010

Madrid / Barcelona. Egipte (2,5 milions d’euros), Líbia (11,2 milions d’euros), El Marroc (4 milions d’euros) i Aràbia Saudita (5,8 milions d’euros) han rebut armes espanyoles per un valor de més de 23 milions d’euros el 2010. En aquests països, la població que s’ha alçat reclamant canvis democràtics ha estat víctima de la repressió exercida pels seus governs. Aquesta situació posa en evidència com l’incompliment durant anys de la llei d’armes per part del Govern Espanyol ha pogut tenir conseqüències per a la població civil dels països receptors.

Durant anys s’ha estat venent material de defensa, altre material i productes de doble ús als països del Nord d'Àfrica i del Pròxim Orient. Si bé és cert que, des que es van iniciar les revoltes s’han pres importants mesures, algunes ja arriben tard.

Les ONG de la campanya Armes Sota Control, Amnistia Internacional, la Fundació per la Pau, Greenpeace i Intermón Oxfam, han lliurat avui als membres de la Comissió de Defensa del Congrés una primera anàlisi de les exportacions espanyoles d’armes el 2010 perquè demanin explicacions al govern sobre les vendes d’armes realitzades i li exigeixin el compliment estricte de la llei. L’anàlisi l’ha realitzat l'Institut d'Estudis sobre Conflictes i Acció Humanitària (IECAH) a petició de les ONG.

Per les ONG, les conclusions que s’extreuen de les dades que es desprenen de l'informe són:

• Les ONG continuen reclamant que es deneguin, suspenguin o revoquin les autoritzacions per a aquelles destinacions que clarament incompleixen l’article 8 de la Llei 53/2007*, accentuant l’enfocament preventiu per a evitar conseqüències irreparables. La revocació de dues llicències d’exportació a Líbia al febrer de 2011marquen un bon precedent que ha de seguir aplicant-se.

• Es mantenen encara els dubtes sobre els criteris últims per a definir la política d’exportacions i per a determinar les autoritzacions i denegacions en cada cas.

• Respecte al Nord d’Àfrica i el Pròxim Orient, les ONG demanen que es mantinguin els processos de revisió, cas per cas, de totes les transferències i exportacions, tant llicencies ja autoritzades com les que es trobin en procés d’autorització.

Altres destinacions preocupants

A més dels països del nord d'Àfrica, Espanya ha venut armes a altres destinacions preocupants on es dóna una acumulació i ús d’una àmplia gamma d’armes convencionals que poden utilitzar-se per cometre i facilitar greus violacions de drets humans. Els països receptors de material, en funció de la Llei 53/2007, no podrien figurar com a clients d'Espanya en aquest terreny. Entre les transferències més preocupants, a part de les abans citades del nord d'Àfrica i el Pròxim Orient, destaquen les realitzades a Israel (1,4 milions d’euros), Colòmbia (29,1 milions d’euros), els Estats Units (75,2 milions d’euros dels quals, un 75,25% a empreses privades) i el Pakistan (0,4 milions d’euros).

També preocupa la venda de material policial i armes de caça i tir esportiu a països com Ghana (1,5 milions d’euros en cartutxos d’escopeta), Guinea Bissau (1,3 milions d’euros en material de caça i cartutxos), el Líban (1,5 milions d’euros en escopetes de caça i cartutxos).

Alguns aspectes positius

D’altra banda, les ONG acullen amb satisfacció la voluntat per detallar en major mesura les operacions en material de defensa per un import superior als 10 milions d’euros, així com les d’altre material i productes i tecnologies de doble ús.

Igualment és ben rebut el detall de les raons que duen a denegar algunes operacions. No obstant això segueixen demandant que s’apliqui el mateix criteri de nivell d’informació per a la resta de les operacions.

 

Nota

* (…) Las solicitudes de autorización serán denegadas y las autorizaciones, a las que se refiere el artículo 4, suspendidas o revocadas, en los siguientes supuestos: a) Cuando existan indicios racionales de que el material de defensa, el otro material o los productos y tecnologías de doble uso puedan ser empleados en acciones que perturben la paz, la estabilidad o la seguridad en un ámbito mundial o regional, puedan exacerbar tensiones o conflictos latentes, puedan ser utilizados de manera contraria al respeto debido y la dignidad inherente al ser humano, con fines de represión interna o en situaciones de violación de derechos humanos, tengan como destino países con evidencia de desvíos de materiales transferidos o puedan vulnerar los compromisos internacionales contraídos por España. (…).