Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
18/05/2017

Falta 1 dia per prohibir les armes nuclears!

El dijous 15 de juny de 2017 començarà a Nova York la segona i darrera sessió de la conferència de les Nacions Unides per negociar la prohibició de les armes nuclears. Després de la primera sessió, celebrada del 27 al 31 de març, 132 països es van mostrar favorables a l’aprovació d’un Tractat de prohibició tot i que els països nuclears i la majoria de membre de l’OTAN no van participar en el debat.

El 8 de juny, una setmana abans de l’inici de les negociacions, la Comissió d’Acció Exterior i Cooperació del Parlament de Catalunya va aprovar una Resolució de suport a la prohibició de les armes nuclears.

D’altra banda 12 destacats científics de l’Estat espanyol han impulsat un un manifest per l’abolició de les armes nuclears on reclamen la fi d’aquest armament.

La segona tanda de reunions a les NNUU, que s’allargaran fins el 7 de juliol, centrarà el debat en l’Esborrany del Tractat de Prohibició de les Armes Nuclears que el dilluns 22 de maig va fer públic la presidenta de la conferència, Elayne White i és previst que s’aprovi un text definitiu de tractat.

La Campanya Internacional per a l’Abolició de les Armes Nuclears, i FundiPau com a membre, donem la benvinguda a la publicació de l’esborrany del tractat, una fita essencial després d’anys d’esforços per prohibir aquestes armes indiscriminades de destrucció massiva i un pas important cap a la seva eventual eliminació.

Beatrice Fihn, la directora d’ICAN assegura que “el llenguatge que empra l’esborrany és contundent i prohibeix categòricament les armes nuclears. La presidenta de les negociacions, l’ambaixadora Elayne Whyte Gomez, ha inclòs els elements clau acordats el mes de març. I mentre esperem que es debati el text en el marc del procés que avança, confiem que aquest document aporti una bona base per adoptar un tractat el 7 de juliol.”

Antoni Soler, president de FundiPau, assegura que “Estem particularment contents que el text parteixi dels principis humanitaris i que es basi en prohibicions prèvies d’armes inacceptables com les armes biològiques i les químiques, les mines antipersones i les bombes de dispersió.”

Ara els països encaren la tasca de finalitzar el tractat en la segona sessió de negociacions, que comença el 15 de juny i acaba el 7 de juliol.

Segons Jordi Armadans, director de FundiPau, “Ara que hi ha l’esborrany, els països amb armes nuclears i els països amb aliances nuclears haurien d’aprofitar l’oportunitat d’implicar-se de de forma productiva en aquestes discussions. El fet que no hi participin mina qualsevol objecció que puguin tenir una vegada el document s’hagi tancat. La seva implicació seria una prova del seu compromís amb un món lliure d’armes nuclears.”

Més de 130 països van participar en la primera sessió de negociacions el mes de març, quan els participants van compartir les seves posicions inicials i els objectius per al llenguatge del tractat. Gairebé tots es van centrar en el cost humanitari de l’ús de les armes nuclears i en l’amenaça que suposen per a tots els països. La majoria van comparar un tractat de prohibició de les armes nuclears a prohibicions anteriors de les armes químiques o biològiques, les mines antipersones i les bombes de dispersió, que han tingut un impacte significatiu i han canviat el comportaments internacional.

Beatrice Fihn conclou: “Les armes nuclears són èticament inacceptables al segle 21. Pensades per matar civils de forma indiscriminada, aquesta tecnologia dels anys 40 cada dia  posa incomptables vides en risc. La seva existència continuada mina la credibilitat moral de tots els països que confien en elles. Un tractat per prohibir-les, com a primer pas cap a la seva eliminació, tindria un impacte real i durador.”

Més informació a ICAN