23 d’abril de 2010. ONG i activistes d’arreu del món incrementen la pressió als governs perquè se sumin a la Convenció sobre Bombes de Dispersió en els 100 dies que falten perquè esdevingui una llei internacional. Avui, la Cluster Munition Coalition, de la qual és membre la Fundació per la Pau, llança un compte enrere fins l’1 d’agost, dia en què el tractat entrarà en vigor. El podeu consultar a www.fundacioperlapau.org .
“Quan només falten 100 dies justos perquè la Convenció sobre Bombes de Dispersió tingui efecte, fem una crida a tots els governs perquè aprofitin l’oportunitat de sumar-se al tractat signant-lo i ratificant-lo” afirma Laura Cheeseman, coordinadora de la campanya de la CMC. “Arreu del món milers d’activistes estan reclamant suport a través de diverses accions orientades al compte enrere per l’entrada en vigor, moment en què celebrarem una fita humanitària transcendental”.
S’espera que centenars d’organitzacions de la societat civil participin en el compte enrere duent a terme accions per urgir els governs a signar i ratificar la convenció i incrementar la consciència sobre el seu enorme impacte en la població civil i les comunitat afectades. Les activitats inclouran conferències de premsa, tallers, marxes, exposicions i altres iniciatives.
La Convenció prohibeix l’ús, la producció, l’emmagatzemament i la transferència de bombes de dispersió, estableix la neteja de les terres contaminades en un termini de 10 anys, la destrucció dels estocs de bombes de dispersió en 8 anys, i inclou provisions innovadores d’assistència a les víctimes. Des que es va obrir a la signatura a Oslo el desembre del 2008, un total de 106 països han signat la Convenció i 30 l’han ratificat.
“Amb tants estats que ja s’han sumat al tractat, les bombes de dispersió s’han estigmatitzat fins al punt que ningú les hauria de voler utilitzar mai més. Realment no hi ha cap excusa perquè els països que falten no s’hi sumin” afirma Sam Ouern Pok, un cambodjà que va perdre la vista i els dos braços a causa d’una bomba de dispersió. “Els països afectats com Cambodja tenen un incentiu especial per sumar-s’hi, perquè obrirà la porta a l’ajuda per a l’assistència a les víctimes i a la neteja de les terres contaminades”.
Després de l’1 d’agost, les obligacions del tractat esdevindran prohibicions legals per a tots els estats que l’han ratificat i els activistes reclamen que el màxim nombre possible de governs participin en la Primera Trobada d’Estats Membres del 8 al 12 de novembre a Laos. Laos és el país del món més contaminat amb bombes de dispersió. Tots els estats són benvinguts a participar en aquesta trobada, tant si han signat o ratificat el tractat com si no.