La Fundació per la Pau participa en activitats del Fòrum, a Girona i a Barcelona
Girona, Sabadell, Sant Adrià del Besòs, Badalona i el barri d’Horta Guinardó de Barcelona, van inaugurar el passat cap de setmana els actes del Fòrum Social Català. El dijous 28 de gener es farà una manifestació als Jardinets de Gràcia de Barcelona a partir de les 7 del vespre sota el lema Contra l’Europa de l’atur i la precarietat, repartim el treball i la riquesa. Finalment, els dies 30 i 31 de gener, es faran els actes centrals del Fòrum a Barcelona.
El dissabte 23 de gener, a les 12.00, Jordi Armadans, director de la Fundació per la Pau va oferir la conferència Fent passes cap al desarmament. L’acte el va organitzar la Plataforma per la Pau de Lloret de Mar en el marc dels actes del FSCat a Girona.
El dissabte 30 de gener, a les 12.00, Jordi Armadans participarà en el seminari Globalització, militarisme i crisi organitzat conjuntament pel Centre Delàs de Justícia i Pau, el Centre de Treball i Documentació i la Fundació per la Pau.
Actes de Barcelona
El Fòrum Social Mundial
Des del primer Fòrum Social Mundial, celebrat a Porto Alegre el 2001, passant pels Fòrums Socials Europeus i els Fòrums Socials locals, aquestes trobades d’activistes d’arreu del món s’han establert com una cita ineludible per debatre i teixir estratègies pel canvi social. Del darrer FSM que va tenir lloc a Belem el gener del 2009, en sorgeix la crida internacional per a la realització de diferents fòrums locals descentralitzats. Allà es va incidir en la necessitat de desenvolupar un procés de treball col·lectiu en sintonia amb l’evolució dels efectes de la crisi i les diverses respostes emergents.
Una constant dels moviments socials catalans ha estat la denúncia i l’acció contra un sistema que comporta la precarietat i la pobresa, la destrucció i la negació de drets de les persones i dels pobles. La crisi agreuja aquestes agressions, deixant milers de persones al carrer i minvant els drets laborals, però també encarint el cost de la vida, agreujant la destrucció del territori i fomentant les desigualtats i les guerres. Aquesta no és només una crisi econòmica, sinó que ha esdevingut una crisi ecològica, social i ideològica.
El FSCat
El Fòrum Social Català (FSCat) és un espai de trobada obert, divers, plural, no confessional, no governamental i no partidari. És un espai d’intercanvi d’experiències, de debat, de mobilització i d’articulació d’entitats i de moviments socials que rebutgen el model actual de desenvolupament dels pobles i que es troben en un procés permanent de recerca i construcció d’alternatives.
El FSCat pretén estimular la reflexió i l’acció a partir d’una democràcia veritablement participativa, pel que fa a les dinàmiques polítiques, econòmiques i socials actuals i proposar alternatives que se centren en l’atenció de les necessitats de l’ésser humà i del respecte a la natura.
El FSCat vol articular de manera descentralitzada i en xarxa a entitats i moviments socials amb inquietuds similars, involucrats en accions locals i/o internacionals.
El FSCat està obert a totes les entitats, col·lectius i persones de la societat civil dels països catalans, amb l’excepció dels partits polítics, organitzacions governamentals, militars o violentes.