Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
06/05/2020

FundiPau rebutja la inversió milionària en carros de combat compromesa per Defensa

Crida a promoure autèntiques polítiques de seguretat, encara més després del coronavirus

Comunicado de prensa en castellano

FundiPau rebutja la inversió milionària en vehicles blindats de combat compromesa recentment pel Ministeri de Defensa.

Després d’anys de projectes, aturades i replantejaments, el Ministeri de Defensa ha anunciat la creació d’una Societat, participada per Indra, Santa Bárbara, Sapa i Escribano, encarregada de l’execució del Programa VCR 8×8. Un cop feta la licitació i signatura del contracte, que es preveu per a finals d’any, això comportaria la inversió de 2.100 milions d’euros per a la fabricació de 348 vehicles blindats de combat 8×8, el ‘Dragón’.

Malgrat tot, l’acord del Consell de Ministres de juliol del 2019 aprovava l’adquisició d’un total de 1.000 carros de combat d’aquest tipus amb la qual cosa la inversió econòmica final podria ser molt superior.

El Ministeri de Defensa planteja que els carros de combat vigents són antics i desfasats. Però cal preguntar-se si el més desfasat no són aquests vehicles sinó la lògica mateixa d’invertir-hi tants diners.

Amb tremendes desigualtats i mancances de tota mena en l’àmbit de les polítiques sanitàries, econòmiques, socials, científiques, educatives, culturals, etc. ¿aquesta inversió ha de ser una prioritat en termes de generació de seguretat? ¿De quines amenaces reals lliurarà a la població la construcció i compra d’aquests carros de combat?

I si sempre és pertinent analitzar críticament les definicions i prioritats de tota política de defensa i seguretat, més encara quan estem immersos de ple en una crisi sanitària mundial com l’ocasionada per la COVID-19.

Més de 300.000 persones han mort a tot el món en pocs mesos. Més de 27.000 a l’Estat. S’han registrat nombroses dificultats i mancances per poder protegir el personal sanitari de forma adequada, per tenir capacitat d’atendre tota la gent afectada per la pandèmia o per poder fer proves a la població. En aquest context, ¿de veritat que per a aquest Govern és necessari fer aquesta inversió milionària en lloc d’enfortir el sistema públic de salut?

FundiPau, així com nombroses organitzacions i centres de tot el món, està compromesa amb la construcció de paradigmes i polítiques de seguretat que posin a les persones en el centre i que donin respostes a les amenaces reals que pateixen i no amb polítiques de defensa que enforteixen la maquinaria bèl·lica i consoliden una concepció militarista i caduca de la seguretat.