1r Dia Internacional de les Nacions Unides per a l’Eliminació Total de les Armes Nuclears
26 de setembre de 2014. Unes 200 persones s’han concentrat avui al Portal de la Pau de Barcelona per participar en l’acte reivindicatiu organitzat per FundiPau (Fundació per la Pau) per reclamar als governs que emprenguin negociacions per un tractat que prohibeixi les armes nuclears.
La decisió de les Nacions Unides l’any 2013 d’establir aquest Dia Mundial d’Acció posa de nou el tema de les armes nuclears damunt la taula de l’agenda internacional. La Campanya Internacional per a l’Abolició de les Armes Nuclears (ICAN), de la qual FundiPau som membres, celebra l’esforç de les Nacions Unides per reforçar el tema del desarmament nuclear i evidenciar l’impacte humanitari d’aquestes armes.
Per tal que aquesta jornada esperoni els Estats a actuar sobre aquest tema, ICAN fa una crida als governs perquè participin activament a la 3a Conferència sobre l’impacte humanitari de les armes nuclears que tindrà lloc a Viena els dies 8 i 9 de desembre d’aquest any. Es preveu que aquesta trobada marqui un punt d’inflexió en el procés que vol prohibir la darrera arma de destrucció massiva.
Malgrat la resistència dels Estats que tenen armes nuclears, cada vegada són més els països i les organitzacions internacionals que reconeixen la necessitat de fer front a aquesta amenaça humanitària mundial emprenent iniciatives decidides i urgents cap a la prohibició. El motiu d’aquesta urgència són les proves fefaents sobre els terribles efectes humanitaris de les armes nuclears i la preocupació pels escassos avenços en el desarmament nuclear.
Xavier Masllorens, president de FundiPau, afirma que “posant l’accent en l’impacte humanitari, reconeixem que les armes nuclears són armes i no instruments de poder. Cap doctrina o teoria de seguretat pot ocultar el fet que la utilització d’aquest armament tindria conseqüències humanitàries catastròfiques.” Jordi Armadans, director de FundiPau afegeix: “Esperem que els Estats comencin les negociacions per avançar cap a l’abolició nuclear en la propera reunió de Viena. La jornada internacional d’acció que fem avui recorda que és urgent dotar-nos d’un nou instrument per prohibir les armes nuclears.”
Descripció de l’acte del Portal de la Pau
L’actuació del grup de tamboriners Gorrallargs Oriola ha donat el tret de sortida a l’acte on s’han concentrat unes 200 persones. Tot seguit han tingut lloc les intervencions de representants de FundiPau, que han presentat la campanya i han llegir un manifest reclamant un tractat de prohibició de les armes nuclears. Posteriorment, des d’una Golondrina situada al bell mig de les aigües del port, un grup d’activistes han llançat 69 globus blancs amb forma de coloms de la pau, en record de les víctimes de les bombes d’Hiroshima i Nagasaki, llançades ara fa 69 anys. L’acte s’ha clausurat amb una nova tamborinada dels Gorrallargs Oriola.
D’altra banda, avui també hem donat a conèixer la plana web de FundiPau dedicada a la Campanya per l’Abolició de les Armes Nuclears, on anirem actualitzant tota la informació relacionada amb la campanya.