FundiPau i INCIPE organitzen un seminari sobre l’impacte humanitari de les armes nuclears i el paper d’Espanya en el procés per a la seva regulació.
La jornada, presentada per Vicente Garrido, director general d’INCIPE i Jordi Armadans, director de FundiPau, va comptar amb les ponències de Gonzalo de Salazar, Sots Director General de No proliferació i Desarmament del Ministeri d’Afers Exteriors, de Juan Blázquez, Conseller Tècnic per a Afers Nuclears del Ministeri d’Afers Exteriors, i d’Héctor Guerra, coordinador per a l’Amèrica Llatina i El Carib de la Campanya Internacional per a l’Abolició de les Armes Nucleras (ICAN).
Entre els assistents hi havia membres de les Forces Armades i del Ministeri de Defensa, diplomàtics de les Nacions Unides, representants de la Creu Roja Espanyola, professors d’universitat, a més de diversos membres d’INCIPE i de FundiPau.
Durant les diferents intervencions es va analitzar la situació actual de les armes nuclears, amb més de 17.000 caps actius, i el perill que suposa per a la supervivència de la humanitat l’ús d’una sola d’aquestes armes. Es va debatre sobre els diferents fòrums, processos i acords de control i no proliferació que hi ha oberts en aquests moments per abordar aquesta qüestió, i es van posar damunt la taula les diferents visions sobre la necessitat i la utilitat de l’armament nuclear i les aliances que s’estableixen amb els països que tenen aquestes armes. Finalment, es va tractat sobre la legislació internacional humanitària, que requeriria la prohibició immediata d’aquest armament.
Els portaveus d’ICAN i de FundiPau, van plantejar la necessitat de fer un pas més i avançar cap a un Tractat de prohibició, donada la inoperància que fins ara ha demostrat el Tractat de No Proliferació Nuclear.
Fins ara, la posició del Govern Espanyol en aquest tema s’alinea amb la dels Estats Units i la majoria de països de l’OTAN, un fet que la Campanya per a l’Abolició de les Armes Nuclears vol revertir: no hi ha d’haver cap contradicció entre formar part de l’OTAN i donar suport a un Tractat de prohibició de les armes nuclears. Esperem que iniciatives com la d’aquest seminari contribueixin a donar arguments al Govern espanyol perquè es posicioni a favor del procés de prohibició.
La jornada “El impacto humanitario de las armas nucleares: España y los procesos diplomáticos para su regulación”, es va celebrar el divendres 28 de març a la seu de l’Instituto de Cuestiones Internacionales y Polítca Exterior, a Madrid.