21 DE SETEMBRE, DIA INTERNACIONAL DE LA PAU
La Fundació per la Pau presenta la versió catalana del resum del prestigiós anuari SIPRI sobre pau i seguretat
Coincidint amb la celebració del Dia Internacional de la Pau, la Fundació per la Pau presenta per segon any consecutiu la traducció al català del resum del prestigiós anuari SIPRI sobre armament, desarmament i seguretat internacional. En la nova edició del 2007, lStockholm International Peace Research Institute posa de manifest com en els darrers deu anys (19972006) la despesa militar mundial ha crescut un 37 % i es va situar el 2006 en els 1,204 bilions de dòlars.
El SIPRI Yearbook 2007 destaca especialment lincrement dinversions militars realitzat per la Xina que amb gairebé 50.000 milions de dòlars de despesa lany 2006 es va convertir en el primer inversor militar dÀsia seguida de prop pel Japó i lÍndia, i en el quart del món.
Els Estats Units es mantenen com els líders indiscutibles i destacats daquest trist rànquing dinversions amb una depesa militar lany 2006 de prop de 530.000 milions de dòlars.
La lògica que samaga sota la despesa militar creixent dels governs es basa en un concepte de seguretat tradicional, limitat i obsolet, que la vincula estretament a les amenaces de conflicte armat entre estats. Les anàlisis recents del SIPRI en el camp de la seguretat admeten una gamma de riscos no tradicionals que no es poden abordar amb mitjans militars. Cal superar les polítiques de seguretat ancorades en la lògica militarista afirma Jordi Armadans, director de la Fundació per la Pau.
Linforme també destaca que durant el 2006 hi va haver un 50% més de transferències internacionals darmes convencionals per volum, que el 2002 i que la Xina i lÍndia van ser els majors importadors darmes. Els Estats Units i Rússia, en van ser els majors subministradors.
Potències nuclears al món
Segons el recull anual del SIPRI de les potències nuclears al món, els Estats Units, Rússia, França, el Regne Unit i la Xina junts tenien més de 26.000 caps nuclears a començaments del 2007. Tot i que el nombre total de caps sestà reduint gradualment, aquests cinc països estan realitzant o planificant grans programes per actualitzar els seus arsenals nuclears. Segons els investigadors del SIPRI les decisions preses pels cinc membres permanents del Consell de Seguretat de les Nacions Unides mantindran les armes nuclears en els seus arsenals fins més enllà del 2050.
Conflictes armats al món
El 2006 hi havia en actiu els mateixos 17 principals conflictes armats en els mateixos 16 emplaçaments que el 2005. Cap dels conflictes en actiu tenia abast interestatal. Per segon any consecutiu, Àsia va ser la regió que va enregistrar la xifra més alta de conflictes armats greus. Els 17 conflictes van ser: Burundi, Sudan, Uganda, Colòmbia, Perú, EUA, Rússia (Txetxènia), Iraq, Israel, Turquia, Afganistan, Índia (Caixmir), Myanmar, Nepal, Filipines, Filipines (Mindanao), Sri Lanka.
Manteniment de la pau
El 2006 es va desplegar més personal en missions de manteniment de pau que en cap altre any anterior. Les despeses en missions de pau van assolir també uns nivells sense precedents. Hi va haver 60 missions de pau actives durant tot lany o bé una part de lany, 20 encapçalades per lONU, 33 per organitzacions o aliances regionals i 7 per coalicions ad hoc.
Sense tenir en compte la força multinacional de lIraq, el 2006 es van desplegar 167.600 efectius militars i civils en 59 missions de pau, un increment dun 28 % respecte els desplegaments del 2005.
LONU continua essent el principal actor en les operacions de pau. Va desplegar més del doble del personal que havia desplegat el 2000.
Pel que fa als costos que es coneixen de les missions de pau de lONU, la UE, i lOTAN, es van situar el 2006 en la xifra rècord de 5.500 milions de dòlars.
Els nous riscos
En el món actual cada vegada sutilitza més el concepte de risc per tractar dels problemes relacionats amb la seguretat i la supervivència humanes. Aquests riscos, cada vegada més diversos i que sallunyen de la visó tradicional de la seguretat, posen en dubte leficàcia dels mitjans militars per afrontar-los.
En la seva anàlisi sobre levolució de la pau i la seguretat al món, armament i desarmament durant el 2006, el SIPRI Yearbook destaca la necessitat de fer una nova i àmplia aproximació als temes relacionats amb la seguretat humana que pugui fer front als riscos del món davui: energia, terrorisme internacional, conflictes armats i control democràtic dels serveis dintel·ligència entre daltres.
El SIPRI és un institut internacional independent de reconegut prestigi. Està especialitzat en temes de seguretat internacional, armes i desarmament i des de ledició del 2006, la Fundació per la Pau tradueix al català el resum del seu informe anual. Eines com aquesta permeten conèixer i situar bé el problema de la proliferació de les armes i contribueixen a posar de manifest com aquest fet incrementa la inseguretat mundial i les situacions de violència en molts països.
Es pot consultar lAnuari SIPRI 2007 complet a: http://yearbook2007.sipri.org i el resum en català a:
www.fundacioperlapau.org/arxiu_documental/documents/190907_sipri_07.pdf
Si esteu interessats a rebre un exemplar en paper del resum en català adreceu-vos a:
Contacte per a mitjans de comunicació:
Fundació per la Pau
Lourdes Vergés, tel. 93 302 51 29 / 677 049 275
lverges@fundacioperlapau.org
www.fundacioperlapau.org