Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
03/09/2009

La despesa militar mundial assoleix un nou rècord l’any 2008: 1,464 bilions de dòlars

3 de setembre de 2009. La Fundació per la Pau llança per quart any consecutiu la traducció al català del resum del prestigiós anuari SIPRI sobre armament, desarmament i seguretat internacional. En la nova edició del 2009, l’Stockholm International Peace Research Institute posa de manifest com la despesa militar mundial el 2008 va arribar als 1,464 bilions de dòlars, un xifra que representa un increment del 4% en termes reals comparat amb el 2007 i un increment del 45% des del 1999.

El SIPRI Yearbook 2009 destaca que els EUA va ser el país que concentra la major part de l’increment global, el 58%, entre els anys 1999 i 2008. Tot i així, no és l’únic país que està immers en aquesta cursa. La Xina i Rússia, amb increments absoluts de 42.000 milions i 24.000 milions  respectivament, gairebé han triplicat la seva despesa militar en la darrera dècada. Altres potències regionals, particularment l’índia, l’Aràbia Saudita, l’Iran, Israel, Brasil, Corea del Sud, Algèria i el Regne Unit, també han contribuït quantiosament a aquest increment.

La idea de ‘la guerra del terror’ ha encoratjat molts països a veure els seus problemes des d’una òptica fortament militaritzada, utilitzant aquest argument per justificar l’increment de la despesa militar.” Assegura Jordi Armadans, director de la Fundació per la Pau.  

 

Manteniment de la pau

Segons les recerques fetes pel SIPRI en matèria de manteniment de pau, el 2008 va assolir un nou rècord amb un total 187.586 persones contractades en operacions internacionals de pau, un increment d’un 11% respecte el 2007. Tot i així, algunes de les missions desplegades en punts problemàtics com Darfur i la República Democràtica del Congo encara són clarament insuficients respecte el que seria necessari. 

Producció d’armes: lideratge dels EUA i de l’Europa Occidental

El SIPRI Yearbook també inclou la llita de les 100 empreses productores d’armes més importants, excloent les Xineses. La nord-americana Boeing es manté com a principal productora d’armes el 2007 (l’any més recent en què es disposen dades fiables), amb unes ventes valorades en 30.500 milions de dòlars. Les 20 principals empreses de la llista SIPRI pel 2007 són nord-americanes o europees. La venda d’armes el 2007 va arribar als 347 mil milions de dòlars.

Armes Nuclears

l SIPRI estima que hi ha al voltant dels 8.400 cap nuclears operatius al món, dels quals gairebé 2.000 es mantenen en alerta alta i poden ser llançats en qüestió de minuts. D’altra banda, comptant els caps nuclears operatius, els de recanvi, els que estan emmagatzemats i els que s’han de desmantellar hi ha unes 23.300 armes nuclears en els arsenals de vuit països: els EUA, Rússia, la Xina, el Regne Unit, França, l’Índia, el Pakistan i Israel, segons el SIPRI Yearbook.

Anàlisi

més de les estadístiques, el SIPRI Yearbook 2009 inclou també un anàlisis de les qüestions urgents i dels esdeveniments clau en els camps de la seguretat internacional, la pau, els conflictes, l’armament i el desarmament. L’informe inclou un capítol que assenyala els problemes relacionats amb els desplaçaments de població i la violència unilateral comesa per les forces armades contra la població civil. Un altre capítol analitza les perspectives de la guerra a l’Afganistan i els avenços en el control de les armes convencionals, químiques, biològiques i nuclears.

El SIPRI

’Stockholm International Peace Research Institute és un institut internacional independent de reconegut prestigi. Està especialitzat en temes de seguretat internacional, armes i desarmament i des de l’edició del 2006, la Fundació per la Pau tradueix al català el resum del seu informe anual. Eines com aquesta permeten conèixer i situar bé el problema de la proliferació de les armes i contribueixen a posar de manifest com aquest fet incrementa la inseguretat mundial i les situacions de violència en molts països.
Es pot consultar l’Anuari SIPRI 2009 complet a: http://www.sipri.org/yearbook/2009 i el resum en català aquí.

Si esteu interessats a rebre un exemplar en paper del resum en català contacteu amb el gabinet de premsa de la Fundació per la Pau.