Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
29/07/2010

La despesa militar mundial creix malgrat la crisi

La Fundació per la Pau publica el resum en català de l’Anuari SIPRI 2010

La despesa militar mundial el 2009 va ser d’1,531 bilions de dòlars, segons les xifres del SIPRI. Aquesta dada representa un increment del 5, 9% respecte el 2008 i d’un 49% respecte el 2000. La Fundació per la Pau publica des de l’any 2006 el resum en català d’aquest prestigiós anuari sobre armament, desarmament i seguretat internacional. En l’edició del 2010, el SIPRI analitza temes com les decisions sobre la despesa militar en temps de crisi, els conflictes armats oberts, i el control de les armes nuclears, entre d’altres.

Resum en català del Sipri 2010 en pdf

A més de la publicació de les dades sobre despesa militar, el Yearbook 2010 ofereix una relació i anàlisi d’esdeveniments en diversos camps relacionats amb la seguretat. La crisis financera global, el conflicte a l’Afganistan, les armes nuclears i el desarmament són alguns dels temes de seguretat transversals que es tracten aquest any. 

Decisions militars estratègies en temps econòmics difícils
Els efectes de llarg abast de la crisi financera global i la recessió econòmica semblen tenir poc impacte en la despesa militar mundial. Els EUA van assumir el 54% de l’increment de la despesa militar mundial tot i que el 65% dels països dels quals es tenen dades, van augmentar la seva despesa militar el 2009.

“Molts països van incrementar la despesa pública general el 2009, com a mesura per  impulsar la demanda per combatre la recessió. Tot i que la despesa militar no era en general una part important del paquet d’estímul econòmic, tampoc no va ser retallada”, explica Sam Perlo-Freeman, Cap del Projecte de Despesa Militar al SIPRI. ‘Les xifres també demostren que per les grans o mitjanes potències com els EUA, la Xina, Rússia, l’Índia i el Brasil, la despesa militar representa una opció estratègica a llarg termini que estan disposats a mantenir fins i tot en temps econòmics difícils”.

Arsenals d'armes nuclears el 2009
El SIPRI calcula que hi havia al voltant de 7.500 caps nuclears operatius en els arsenals dels vuit estats amb armes nuclears (els EUA, Rússia, la Xina, el Regne Unit, França, l’Índia, el Pakistan i Israel). D’aquests, gairebé 2000 es van mantenir en alerta màxima i capaços de ser llançats en qüestió de minuts. Els esforços mundials per reduir o eliminar aquestes armes van avançar malgrat una sèrie de contratemps.

El SIPRY Yearbook 2010
A més del seguiment continu de les informacions en temes constants de seguretat, aquest any, el SIPRI Yearbook 2010 també inclou:

  • Una avaluació de les mesures pràctiques que els estats han de prendre si es prenen seriosament el desarmament nuclear; a càrrec de l'ex diplomàtic dels EUA i expert en desarmament James E. Goodbye.
  • Una anàlisi ampliada de les dades publicades a principis d’any sobre les 100 principals empreses productores d’armes (excloent les empreses xineses) i les últimes tendències en les transferències internacionals d’armes.
  • Extensos apèndixs i annexos que proporcionen més dades i documentació sobre els conflictes armats importants i les operacions multilaterals de pau, control d’armaments i la no proliferació.