Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
07/06/2007

La Fundació per la Pau fa una crida a apostar, més que mai, per la pau al País Basc

Critica la poca responsabilitat i maduresa dels principals partits polítics

Davant l’anunci d’ETA de posar fi a la treva que va iniciar fa poc més de 14 mesos, la Fundació per la Pau ha fet públic un posicionament
en què lamenta que ETA torni a posar la violència per davant del diàleg. “Amb aquesta decisió, ETA s’està burlant de la societat basca que aposta molt majoritàriament per a posar fi de forma definitiva a la violència”, afirma Jordi Armadans, director de la Fundació per la Pau.

En el seu posicionament, la Fundació per la Pau expressa que al voltant del conflicte basc han mort prop d’un miler de persones i moltes més han resultat ferides o damnificades i que és intolerable que ETA es cregui legitimada per considerar que cal que en morin més.

Per la Fundació per la Pau “la gravetat de la decisió d’ETA no ens pot deixar de fer veure que l’actuació de la classe política ha estat clarament per sota del que era necessari”. En el posicionament, s’assenyala que “el govern espanyol ha iniciat un procés de pau sense suficients garanties de suport i, així, estava més pendent de les crítiques que rebia que de les decisions que calia anar abordant. Pel seu cantó, l’oposició ha semblat que treballava més per a fer fracassar el procés de pau que no pas per a consolidar-lo”.

“És lamentable que en un tema tan seriós, la trifulga política i la competència electoral passin al davant de valors com la convivència i la pau”, afirma Armadans.

Un camí complicat però irreversible

Malgrat la decepció per l’anunci de la fi de la treva, des de la Fundació per la Pau es fa una crida a no caure en el desànim: “cal tenir present que els processos de pau en altres conflictes han estat lents i complicats, plens de dificultats i aturades”.

La Fundació per la Pau, que renova el seu ple compromís en la lluita per la pau al País Basc, considera que “el cicle de la violència al País Basc, per la debilitat del seu suport, per l’aïllament respecte a Europa i per la nova situació internacional, està a les portes de la seva finalització. Així, no ens podem desanimar: hem de treballar amb la perspectiva que aquest cicle és en fase terminal. I, entre tots, hem de fer el possible perquè acabi com abans millor”.

La societat civil, motor de pau al País Basc
Per la Fundació per la Pau “la ciutadania, els moviments socials i les ONG que treballem per la pau i els drets humans hem d’afavorir una nova dinàmica que permeti avançar cap a un escenari de pau, no-violència i drets humans. No podem tolerar ni tuteles militaristes ni estratègies político-institucionals que no prioritzin la consecució d’un futur en pau”.

Jordi Armadans ha advocat per un nou futur procés de pau basat en “la fi definitiva de la violència, els atemptats i les amenaces, així com en la garantia dels drets d’expressió i representació política. Finalment, cal assumir que la societat basca és l’única dipositària del seu futur: ni ETA ni cap poder polític pot provocar, forçar o impedir el que la ciutadania basca decideixi lliurement”.