Barcelona/Madrid.- La Fundació per la Pau i Greenpeace han adreçat una carta al ministre de Defensa, Pedro Morenés, reclamant al Govern espanyol que continuï mantenint una postura ferma en contra d’indemnitzar l’empresa Instalaza per les conseqüències derivades de la prohibició de les bombes de dispersió. L’empresa va reclamar primer al Govern, i ara davant l'Audiència Nacional, que se la indemnitzi amb 40 milions d’euros en concepte de “dany emergent i lucre cessant”, davant les pèrdues que li va causar l’adopció del Tractat contra les bombes de dispersió i la seva incorporació en el marc legal espanyol. El Ministeri de Defensa i el Govern han d’assegurar públicament la seva disposició a complir el Tractat i no indemnitzar l’empresa per aquesta causa.
La informació disponible sobre aquesta denúncia a través dels mitjans de comunicació, s’ha vist confirmada en l'informe del Ministeri d’Economia i Competitivitat referit a les vendes de material de defensa, de doble ús i altre material de l’any 2011. A la pàgina 13, l'informe reconeix que en les sessions de la Junta Interministerial de Material de Defensa i de Doble Ús (JIMDDU) “va ser informada una reclamació patrimonial respecte de l'Acord del Consell de Ministres de l’11 de juliol del 2008, pel qual s’establia una moratòria unilateral sobre l’ocupació, el desenvolupament, la producció, l’adquisició i el comerç exterior de les municions de dispersió”.
Segons la informació que recollia el diari Cinco Días fa un mes, el Govern hauria rebutjat la petició el setembre del 2011, al·legant que es tracta del compliment d’un tractat internacional que ha estat incorporat a l’ordenament legal intern i pel compliment del qual, en definitiva, no hi hauria dret a compensació. Davant d’això, l’empresa ha presentat un recurs a la Sala del Contenciós Administratiu de l'Audiència Nacional.
Tant la Fundació per la Pau com Greenpeace han estat organitzacions molt actives durant el procés que va culminar en l’adopció de la Convenció sobre Bombes de Dispersió i a la seva posterior adopció per part d'Espanya. En aquest sentit, ens va semblar enormement positiva l’adhesió d'Espanya a aquest instrument internacional i la iniciativa per la qual el nostre país va ser el primer del món en desfer-se dels seus arsenals de bombes de dispersió.
Aquest és un armament de caràcter indiscriminat, que presenta alts riscos per a la població civil i el seu us causa greus danys humanitaris, tant durant els conflictes armats com molt després que les guerres hagin finalitzat, a causa de les municions sense explotar. Per tots aquests motius, ambdues organitzacions consideren la signatura del Tractat l’any 2008 com una excel·lent notícia, especialment per a totes les víctimes de les bombes de dispersió: les que es van produir en el passat i les que ja no es produiran a causa d’aquest avanç.
Per tot això, la Fundació per la Pau i Greenpeace exigeixen una confirmació de que el Ministeri de Defensa i el Govern en el seu conjunt, tenen la intenció de complir aquest Tractat internacional, i de no indemnitzar l’empresa Instalaza per haver cessat en la producció d’aquest tipus d’armament.