Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
12/06/2007

La Fundació per la Pau presenta ‘Supervivents’, un document sobre dones víctimes de la violència que lluiten per la pau

11-17 de juny, Setmana Mundial d’Acció Contra la Violència Armada

A Sud-àfrica, cada trenta hores una dona és assassinada a trets per la seva actual o anterior parella amb un arma de foc legalment adquirida. En diverses zones de conflicte, la violència sexual a punta de pistola s’utilitza com una tàctica de guerra per aterrir i controlar la població civil. A Río de Janeiro, una enquesta revela com el 86% de les dones que ha sofert violència domèstica confessa que el seu agressor posseïa una arma i que tot i que elles desitjaven acabar la relació, no ho feien per por a les represàlies.

En el context de la celebració de la etmana Mundial d’Acció contra la Violència Armada, la Fundació per la Pau presenta la traducció en català de l’informe “Supervivents. Testimoni de dones afectades per la violència armada” on 16 dones d’arreu del món ofereixen el seu testimoni sobre els efectes devastadors de les armes lleugeres. Amb aquest informe, la Fundació vol posar veu a les xifres fredes que s’utilitzen normalment per referir-se a les conseqüències humanitàries del descontrol de les armes.

La Xarxa d’Acció Internacional contra les Armes Lleugeres –IANSA en les seves sigles en anglès– organitza cada any una Setmana d’Acció per sensibilitzar sobre el cost humà de la proliferació i el mal ús de les armes de foc i demanar als governs que treballin junts per reduir la violència armada i per establir un Tractat sobre el comerç d’armes a nivell internacional. Durant aquesta setmana s’organitzen centenars d’activitats en gairebé 50 països, com ara manifestacions, conferències, exposicions i tallers per sensibilitzar sobre aquest tema. La Fundació per la Pau, representant de IANSA a Catalunya, ha volgut presentar l’informe “Supervivents”, un document colpidor que permet conèixer de primera mà com les armes agreugen desproporcionadament les conseqüències d’una situació de conflicte i provoquen morts i ferits accidentals.

Armes i dones

Malgrat que estadísticament les dones tenen menys probabilitats de rebre un tret que els homes, són molt vulnerables a la violència armada que sovint pateixen només pel fet de ser dones. A través dels testimonis de “Supervivents”, es poden veure els terrible impactes de l’exercici de la violència armada sobre les dones però alhora, aquestes vivències són una demostració del coratge i de la voluntat de denuncia de les seves protagonistes. El cocktail explosiu que conformen la proliferació de les armes, la cultura masclista i la legitimació de l’ús de la violència només es pot combatre amb un canvi de mentalitat, per això, la Fundació per la Pau treballa des de fa gairebé 25 anys per la instauració progressiva d’una cultura de pau.

Per accedir a l’informe: Supervivents (pdf, 400 Kb).
Per a més informació sobre la Setmana Mundial d’Acció contra la Violència Armada: www.iansa.org

Per sol•licitar l’informe imprès, i contacte per a mitjans de comunicació:

Fundació per la Pau
Lourdes Vergés, tel. 93 302 51 29
lverges@fundacioperlapau.org

www.fundacioperlapau.org