Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
06/08/2006

Les armes nuclears, una amenaça per la humanitat

Mai més una altra Hiroshima o Nagashaki
Orient Mitjà lliure d’armes nuclears

Era el 6 d’agost de 1945 quan l’Enola Gay, un B-29 de la força aèria nord-americana, deixava caure sobre la vertical de la ciutat japonesa d’Hiroshima una bomba amb urani enriquit. Només tres dies després l’acció es repetia, aquesta vegada en una altra ciutat japonesa; Nagasaki. Centenars de milers de persones van morir directament i moltes més ho van fer temps després per l’efecte de la radiació.

La Fundació per la Pau vol manifestar que avui en dia l’existència de les armes nuclears contina representant una amenaça per a la supervivència de la humanitat i per un futur de convivència i en pau de les nostres societats.

El Tractat de No proliferació d’armes nuclears, TNP, en vigor des del 1970 i signat per 189 països, ha estat considerat, si més no, fins al final de segle passat, com l’autèntica pedra angular del desarmament. No obstant, l’última Conferència de Revisió d’aquest règim internacional, celebrada al 2005 a Nova York, va acabar sense cap acord que pogués significar un reforçament d’aquest Tractat i, per tant, un avenç en el procés d’eliminació progressiva de les armes nuclears i del perill que aquestes representen.

En un context internacional d’augment de la inseguretat a escala global, les grans potències nuclears estan optant per reforçar-se amb noves doctrines sobre seguretat estratègica on les armes nuclears tenen cada cop un paper més important. El President nord-americà, George Bush, el líder iranià, Mohamed Ahmadineyad, el Primer Ministre britànic, Tony Blair, així com el President francès Jacques Chirac, tots ells, s’han expressat recentment a favor de legitimar i justificar la possessió d’aquestes armes i la seva utilització en cas que sigui necessari.

L’ús i l’amenaça de les armes nuclears representen una violació del dret internacional i de la Carta de Nacions Unides. Així mateix, la Cort Internacional de Justícia, fa justament ara 10 anys, va fer pública una sentencia en la qual es pronunciava rotundament al voltant de la il·legalitat de les armes nuclears.

Des de la Fundació per la Pau entenem que en aquest camí cap la desaparició de totes les armes nuclears, s’ha d’anar facilitant la creació de zones lliures d’armes nuclears com estableixen diversos Tractats ja signats per a la zona d’Amèrica Llatina i el Carib, el Pacífic Sud i el Sud-est asiàtic. Seguint aquesta mateixa línia, l’establiment d’una zona lliure d’armes nuclears a l’Orient Mitjà podria contribuir a reduir la inestabilitat a la zona i començar a construir espais de diàleg, convivència i confiança entre els diferents estats.

Avui, quan recordem el trist aniversari del llançament de la primera bomba nuclear, exigim que els nostres governants compleixin de manera clara i decidida amb l’Article VI del TNP que obliga als estats a avançar i aconseguir el desarmament nuclear.

Des de la Fundació per la Pau pensem que per contribuir a l’enfortiment de la pau i de la seguretat internacional hem de treballar, decididament, per un món lliure d’armes nuclears.