La societat civil urgeix el Govern espanyol a participar en la Trobada d’Estats Parts del TPAN com a país observador
La primera reunió del Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears des de la seva entrada en vigor es fa a Viena del 21 al 23 de juny del 2022
Barcelona, 16 de juny del 2022. Diverses ONG (Centre Delàs, Greenpeace Espanya, FundiPau i WILPF-Espanya), federacions i coordinadores (Campaña 10 razones, Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, Coordinadora de ONG para el Desarrollo) han reclamat avui en roda de premsa al Govern espanyol que participi com a observador en la Primera Conferència d’Estats Part del Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears (TPAN) que se celebra la setmana que ve a Viena.
Hi han intervingut Laura Alonso, presidenta de WILPF-Espanya i de la Campanya 10 razones; Miquel Carrillo, membre de la Junta Directiva de la Coordinadora de ONG para el Desarrollo; Teresa de Fortuny, membre del Centre Delàs; Luca Gervasoni, president de Lafede.cat; Francesc Simó, president de Greenpeace Espanya; Carme Suñé, presidenta de FundiPau, Jordi Armadans, director de FundiPau, i la intervenció de Beatrice Fihn, directora de la Campanya Internacional per a l’Abolició de les Armes Nuclears.
Podeu recuperar la roda de premsa aquí:
A aquesta petició també s’hi han sumat una trentena de persones significades de l’àmbit acadèmic, científic, cultural, periodístic i social que han donat suport al manifest de FundiPau ‘Cap a un món lliure d’armes nuclears’
D’altra banda, 62 municipis de Catalunya, 76 en el total de l’Estat, han aprovat mocions de suport al tractat, en la majoria de casos per unanimitat, i en una enquesta de desembre del 2020, el 89% de la població es mostrava a favor de l’adhesió d’Espanya al TPAN.
Conferència de Viena
Del 21 al 23 de juny del 2022, Viena acollirà el debat sobre armes nuclears més rellevant i transcendent des del final de la guerra freda en el marc de Primera Trobada d’Estats Parts del Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears (TPAN). Hi assistiran un centenar de països i serà la primera trobada intergovernamental sobre armes nuclears des de l’inici de la guerra a Ucraïna.
En aquests moments, 86 països han signat el tractat i 62 l’han ratificat i en la trobada de la setmana vinent s’abordaran temes com l’amenaça que suposen les armes nuclears avui i com vèncer les actuals resistències al tractat i aconseguir el suport del màxim nombre de països. A banda dels estats membres també assistiran a la cimera diversos països en qualitat d’observadors, com Alemanya i Noruega —membres de l’OTAN—, Finlàndia, Suècia i Suïssa.
Les armes nuclears, avui
La guerra a Ucraïna ens ha recordat l’amenaça real i ben actual que representen les armes nuclears per a la supervivència de la humanitat i el planeta però en comptes de fer passos cap a la seva eliminació s’avança en sentit contrari: les darreres dades del SIPRI alerten que al món hi ha 12.705 armes nuclears, que els països tenidors inverteixen en la seva modernització i que tot fa preveure que en els propers anys els arsenals nuclears creixeran per primera vegada des de la guerra freda.
D’altra banda, el darrer informe d’ICAN denuncia que el 2021, els 9 països amb armament nuclear van gastar 82.400 milions de dòlars en armes nuclears, més de 156.000 dòlars per minut. Un augment de 6.500.000 milions respecte el 2020.
Però la tenacitat i persistència de la societat civil internacional i d’alguns països compromesos amb el desarmament nuclear han aconseguit que s’aprovés el Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears, en vigor des del 22 de gener del 2021. Ara cal aconseguir el suport dels països reticents per avançar cap a un món lliure de l’amenaça nuclear.
Amb el suport de: