El President del Patronat de la Fundació per la Pau, Alfons Banda, va participar el 5 de juliol en la Comissió Institucional del Parlament de Catalunya que valora el projecte de llei sobre el nou Institut Català Internacional per la Pau (ICIP). Des de la Fundació es demana que aquest nou instrument per la pau sigui un òrgan independent pel que fa a la gestió, missió, funcions i resultats.
Nota de premsa – 5 de juliol de 2007
La Fundació per la Pau reclama un ICIP independent del govern
Demà es reuneix la Comissió Institucional del Parlament per la tramitació de lInstitut Català Internacional per la Pau (ICIP)
El President del Patronat de la Fundació per la Pau, Alfons Banda, reclamarà demà en la seva intervenció a la Comissió Institucional del Parlament de Catalunya, que el nou Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), el gestionin persones expertes i independents del poder polític. “LICIP ha de ser un centre potent i de qualitat al servei de la recerca, la promoció i la incidència en favor de la pau. Ha de ser un òrgan independent no només orgànicament, com ja defineix el Projecte de Llei, sinó també pel que fa a la missió, funcions i resultats. Només així podrà esdevenir un centre referent a nivell internacional en la recerca i el foment de la pau“, assegura Alfons Banda.
La Comissió Institucional del Parlament que ha de valorar el Projecte de Llei de creació de l’Institut Català Internacional per la pau, es convoca després que el Parlament de Catalunya iniciés la tramitació del Projecte de Llei aquesta primavera. La Fundació per la Pau ha participat des del primer moment en limpuls daquest organisme que haurà de donar suport a les entitats i moviments socials que promouen la cultura de pau.
Segons lAlfons Banda, “a Catalunya, el treball per la pau té una llarga tradició i un fort arrelament en làmbit de la societat civil. Nombroses associacions, ONG, centres universitaris i investigadors formen un col·lectiu amb una important projecció pública tant en làmbit nacional com internacional. Aquest dinamisme sha de correspondre amb unes polítiques institucionals i públiques que impulsin i recolzin aquesta inquietud. LICIP pot ser una bona eina per donar resposta a aquest moviment“.
Daltra banda, per la Fundació per la Pau, més enllà de làmbit de Catalunya, lICIP és una gran oportunitat per contribuir a reforçar un espai emergent de centres de recerca per la pau de prestigi i independents que hi ha arreu del món. Aquestes iniciatives volen revertir lactual visió del món que dedica una gran quantitat de recursos a polítiques de defensa i de seguretat centrades en la vessant militar en comptes dinvertir en recerques i polítiques de construcció de pau.
Mentre la tramitació parlamentària de lInstitut Català Internacional per la Pau avança, lOficina de Promoció de la Pau i els Drets Humans de la Generalitat, el Consell Català de Foment de la Pau, experts en la cultura de pau i les federacions dONG de drets humans, pau i desenvolupament han començat a definir el full de ruta del nou organisme en unes reunions periòdiques que finalitzaran el pròxim octubre.
Contacte per a mitjans de comunicació:
Fundació per la Pau
Lourdes Vergés, tel. 93 302 51 29
lverges@fundacioperlapau.org