El 13 i 14 de febrer, 146 governs aborden a Mèxic quin ha de ser el futur d’aquest armament.
Nayarit, Mèxic. Avui i demà, representants de 146 països, experts d’organitzacions internacionals, investigadors de centres de recerca i membres de la societat civil, convocats pel govern mexicà, analitzen l’impacte humanitari de les armes nuclears i el seu efecte irreversible. També tenen sobre la taula el repte d’establir les bases per a un nou tractat per prohibir aquestes armes i implicar el màxim nombre possible de països en aquest objectiu.
Moltes de les organitzacions membre de la Campanya Internacional per a l’Abolició de les Armes Nuclears (ICAN) d’arreu del món, són presents a la reunió i treballen per convèncer els representants dels governs de la necessitat de posar fi a una amenaça real, perillosa i totalment innecessària.
Aquesta conferència agafa el relleu de la que es va celebrar a Oslo el març de l’any passat on es va concloure que “cap pla de resposta humanitària no podria fer front adequadament amb una detonació nuclear”. Davant d’aquest argument, molts estats van reconèixer la seva part de responsabilitat a l’hora de prevenir qualsevol ús accidental o intencionat d’aquestes armes, i es va acordar celebrar la reunió de Mèxic com a continuïtat del procés.
Les organitzacions membre d’ICAN, entre les quals hi ha FundiPau, volem eliminar la creença que les armes nuclears són garants de la seguretat nacional, símbols de poder i prestigi internacionals o armes amb capacitat dissuasòria. Ara, molts governs les comencen a reconèixer com el que són: instruments de destrucció humana i ambiental irreversible que cal eradicar.
La conferència de Mèxic és un pas important per avançar en aquest sentit.