Premiada la trajectòria de Rosa María Calaf i l’article de Pablo López Orosa, sobre maras a Guatemala
Comunicado de prensa en castellano
El jurat del Premi de Periodisme solidari Memorial Joan Gomis ha guardonat, en la categoria d’obres periodístiques, el reportatge “«La tregua de los zapatos» intenta que los jóvenes no caigan en manos de las mares guatemaltecas”, del periodista Pablo López Orosa, publicat el 2 de febrer de 2017 a “Desalambre”, secció dedicada als drets humans de eldiario.es. La peça periodística mostra una problemàtica llunyana i, sovint, oblidada: la violència a Amèrica Central i Sud-Amèrica i l’extorsió de les maras sobre els joves.
El jurat el va considerar un bon reportatge que mostra la violència i el poder de les maras en la captació de joves sense recursos a Guatemala. Així mateix, també destaquen la tasca de “don Otto”, un veí que, amb la seva fàbrica de sabates, contribueix en la reinserció d’aquests joves a la societat. A més, el reportatge va ser publicat a la secció solidària d’un mitjà de comunicació autofinançat pels lectors, que ha fugit del periodisme clàssic. En aquesta secció es dóna veu a aquells que menys en tenen. Com ho fa Pablo L. Orosa, guanyador i periodista freelance que, explica: “el periodisme en el que crec fuig de tòpics i titulars. Les grans històries són petits fragments de realitat. Citant a Orwell: «Periodisme és explicar quelcom que algú en algun moment i en algun lloc no vol que es sàpiga. La resta és propaganda». Jo, aprenent de periodista, només provo de seguir aquesta màxima i donar veu a qui no la té”.
En la modalitat de trajectòria periodística, el jurat ha premiat la reconeguda periodista Rosa María Calaf. Durant més de 35 anys d’experiència a la professió, ha exercit com a corresponsal a Buenos Aires, Roma, Viena, Moscou, Hong Kong o Pequín, informant i buscant històries amb gran sensibilitat i passió pel periodisme. El seu interès per tot tipus de temes, persones i col·lectius, i la seva relació amb els valors del Memorial: pau, solidaritat i defensa dels drets humans, la fan mereixedora del premi. “Em queda la sensació que potser hagués pogut fer més, denunciar més injustícies. Em frustra el fet que es repeteixin sempre els mateixos conflictes […]. No obstant això, he fet el que volia: dedicar-me al periodisme amb passió”, explicava en una entrevista sobre la seva trajectòria. Amb aquesta passió ens ha apropat històries, països i conflictes desconeguts i oblidats per molts.
El Premi Memorial Joan Gomis reconeix obres i trajectòries periodístiques que posin en valor la lluita contra les desigualtats, la pobresa i l’exclusió social, i que promoguin la justícia, la pau i els drets humans. El premi va néixer per mantenir viva la memòria de la figura de Joan Gomis i el seu compromís solidari, amb una llarga trajectòria com a dirigent i promotor de diverses iniciatives cíviques i associacions, especialment des de la presidència de Justícia i Pau (1976-2001), així com a través dels nombrosos articles a la premsa i els seus llibres. El jurat del Memorial està format per representants de les entitats convocants: Justícia i Pau, Cristianisme i Justícia, FundiPau, Facultad de Comunicación Blanquerna-Universitat Ramon Llull, Fundación Cultura de Paz, Mans Unides, les revistes El Ciervo i Foc Nou, i familiars de Joan Gomis.
Els premis estan dotats, en ambdues modalitats, amb 1.500 euros. Les revistes culturals El Ciervo i Foc Nou es faran ressò del veredicte, publicant un text escrit pels guanyadors. Així mateix, Rosa María Calaf i Pablo López Orosa rebran un premi i una il·lustració original realitzada per Joan Gomis en un acte de lliurament que tindrà lloc el 30 de novembre de 2017 a les 19h a l’Auditori de la Facultat de Comunicació Blanquerna-URL.